Las-utredningarna försenas

2021-05-18 12:39 Mattias Croneborg  
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) lämnar besked geniom sin pressekreterare att utredningarna är försenade. Foto: Claudio Bresciani / TT

ARBETSRÄTT. Regeringens tre utredningar om Las, omställning och studiestöd försenas till månadsskiftet. Arbetet är komplext, motiverar arbetsmarknadsdepartementet.

Efter att delar av LO, Svenskt Näringsliv och PTK kommit överens om huvuddragen i regler som rör anställningsskydd, omställning och studiestöd för vidareutbildning tillsatte regeringen tre utredningar som ska formulera lagtexten på respektive område.

Till utredningarna jobbar arbetsgrupper som består av parterna på arbetsmarknaden som var med om uppgörelsen. Arbetsgrupperna jobbar intensivt och mycket närmare utredarna än vad som är normalt i statliga utredningar.

Läs mer: Las: LO vill göra upp med Svensk Näringsliv

Tanken var att utredningarna skulle ha varit klara den 15 maj, men så har det inte blivit.

− Bedömningen är att utredningarna kommer att kunna presenteras vid månadsskiftet. Det är ett komplext och omfattande utredningsarbete som nu befinner sig i sin slutfas och där det handlar om att färdigställa nödvändiga författningsförslag, skriver Jennie Zetterström pressekreterare åt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, i ett mejlsvar till Lag & Avtal.

Samtidigt har LO meddelat att organisationen vill ha en uppgörelse med Svenskt Näringsliv i den delen som gäller omställning.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer