Lever i delningsekonomin: Blir arbete, hobby och livsstil i ett

2016-03-02 10:01 Elisabeth Vene  

Journalisten Maria Eriksson ska leva i delningsekonomin hela året. Grundplåten är att hyra ut sin lägenhet. Rasta hundar, ordna barnkalas och skruva ihop Ikea-möbler kan bli andra inkomstkällor.

Projektet började med en stor utgift: skaffa smartphone. Jag måste ju komma åt alla appar. Jag ska använda plattformar som Taskrunner och Buddler, där privatpersoner lägger upp olika tjänster de vill ha hjälp med. Köra något till tippen, datorhjälp, allt möjligt. Idén är att helt och hållet leva på delningsekonomin – det tror jag kan bli svårt.

Hittills har jag mest hyrt ut lägenheten, men också mina saker. Jag hyr ut mina skidor på Spinlister för åtta kronor i timmen. Ingen har hört av sig än. Problemet med en del av de här sajterna är att det inte finns så många användare.

Det som jag lånar ut eller ger bort lägger jag ut på Streetbank. Det blir förstås svårt att få in pengar om jag lånar ut sakerna gratis. Samtidigt är jag intresserad av att utforska hur sakerna funkar och att personligen bli lite mer utåtriktad och social. Ska jag dessutom skriva om det bör jag pröva på allt möjligt. Även om jag inte tjänar något kanske jag sparar pengar genom att jag själv lånar något gratis. Det blir arbete, hobby och livsstil i ett.

Jag tänker lägga upp en profil på Airdine, så att folk kommer hem till mig och äter middag. Det kanske jag inte heller tjänar mycket på, men kanske finansierar det maten.

När jag åker till Kalifornien ska jag pröva Leftoverswap. Och om jag kommer till Louisiana Airpnp, får man låna någons toalett för två dollar.

Först hade jag tänkt hyra ut lägenheten när jag inte var hemma, men då måste man ha tillstånd från bostadsrättsföreningen. Och när jag bodde i Frankrike via Airbnb upptäckte jag att det var kul att vara med folk. Nu hyr jag ut två rum och sover själv på en madrass i matsalen. Den här helgen har jag haft en koreansk familj i ena rummet och två tyska bröder i det andra. Den koreanska familjen lagade mat till mig. Några amerikanska akrobater som bodde hos mig förut har lärt mig att stå på händer.

De finns kritik mot recensionerna på sajterna, att vi får ett rejtingsamhälle. Men det är för att skapa tillit. Jag ska ge nyckeln till min lägenhet till någon från andra sidan jorden, det är ganska extremt. Att bli recenserad gör att båda parter har anledning att bete sig schyst.

Exakt hur tjänsterna fungerar skattemässigt har jag inte hunnit ta reda på, jag måste ta ett möte med Skatteverket och reda ut alla detaljer. Det låter på en del som att du helt plötsligt kan göra det här skattefritt, men det är ju samma skatteregler som i gammaldags delningsekonomi.”

Berättat för Elisabeth Vene

Utmaningen:

”Jag kände att jag ville göra något annorlunda. Jag har skrivit om politik i tio år och är just nu trött på den svenska ­politiska debatten.

Ett år i delningsekonomin kan bli kul och spännande. Det jag ser fram emot mest är att träffa en massa roliga människor.”

Kommentar från Thomas Nyberg, på analysföretaget Insightlab

”Spännande experiment att testa på utmana sig själv, total frihet å ena sidan, total ekonomisk otrygghet å den andra. Den som tänker leva på delningsekonomi bör ta reda på vad som gäller för redovisning av inkomsterna.

På Skatteverket är de väldigt serviceinriktade och trevliga att prata med, de kan säkert ge bra information om var gränserna går. Enklaste sättet att göra rätt är att ha enskild firma.”

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna