Malek: ”Jag insåg att jag inte kan få ett bra jobb i Sverige”

2016-07-14 00:00 Elsa Persson  
Egenföretagaren Malek Al Deek arbetade som revisor i Syrien. Sedan nästan ett år tillbaka driver han, efter att ha fått starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen, en mobilbutik i Stockholm. ”Först sökte jag jobb, jag besökte många företag och ringde.”

Malek Al Deek skulle helst vara revisor på heltid, men har startat en mobilbutik med en partner. Att söka anställning gav han upp när han bara erbjöds praktikplatser. – Jag insåg att jag inte vet tillräckligt om samhället.

I en fräsch lokal med höga fönster på huvudstråket i Hammarby sjöstad ligger en butik för reparationer av mobiler och försäljning av mobiltillbehör. På fönstren sitter klistermärkesord i olika färg och typsnitt. I affären huserar Malek Al Deek, tillsammans med sin affärspartner Abdulsalam Osman.

– Jag vet inte om det är bra läge här, det är inget folk, säger Malek Al Deek och slår menande ut med handen mot gatan, där en och annan sjöstadsbo passerar i morgonregnet.

Butiken har varit öppen sedan december, företaget har de drivit sedan början av hösten. Då gjorde de två om Abdulsalam Osmans enskilda firma till ett aktiebolag med båda som ägare. Jämte butiken sysslar bolaget med import av mobiltillbehör till andra återförsäljare. I dagsläget säljer de till 10–12 butiker.

I hemlandet Syrien drev Malek Al Deek egen firma som revisor, men sysslade också med import av mobiltillbehör redan då. Han hade en butik och flera lager som förstördes när kriget började. Till Sverige kom han på ett affärsvisum 2013, men väl på plats fick han kännedom om att alla syrier kunde få permanent uppehållstillstånd här. Han ansökte, och senare kunde även hans fru och tre barn komma hit.

– Först sökte jag jobb. Jag besökte många företag och ringde. Men sedan insåg jag att jag inte kan få ett bra jobb i Sverige, eftersom jag inte vet tillräckligt om samhället och inte kan så bra svenska, säger Malek Al Deek.

Av en slump träffade han den blivande affärspartnern, och så småningom erbjöds Malek Al Deek att arbeta med honom.

– Vad tycker ni?

Malek Al Deek visar mig ett par mobilskärmsskydd i pappförpackning med en stilren logga som han har designat själv, för ett varumärke som han har registrerat som sitt.

Än så länge har Malek Al Deek inte tagit ut någon lön sedan han började i företaget. En svårighet är att hitta anställda med rätt kompetens. Han eftersökte nyligen praktikanter via Arbetsförmedlingen och kallade åtta personer på intervju. Men ingen hade den kunskap om att reparera mobiler som han hade efterlyst. I stället valde de en kille som Malek Al Deek ska lära upp.

– Många är arbetslösa och det finns många lediga platser – men man hittar inte rätt personer.

Trots allt ser han optimistiskt på framtiden. Med en reparatör på plats och en säljare med bra svenskkunskaper tror han att affärerna förbättras. I dag sköter han butiken parallellt med att han ska ägna sig åt att bygga upp importen. Dagen därpå ska han iväg till Taiwan en vecka för att besöka en mobilmässa.

Via Arbetsförmedlingen fick Malek Al Deek ett starta eget-bidrag och råd och stöd genom kurser samt en mentor som han var nöjd med. Ändå ser han att mycket var upp till honom själv att ordna.

– De gjorde nog sitt bästa på Arbetsförmedlingen, men det är så många som söker jobb, de kan inte hjälpa alla.

Hans dröm är att kunna arbeta som revisor med eget företag. Som i Syrien.

– Jag älskade mitt jobb!

Malek Al Deek

Ålder: 39 år.

Gör: Driver tillsammans med en partner ett företag som reparerar mobiler och importerar mobiltillbehör i Hammarby sjöstad, Stockholm.

Bor: I Brandbergen i Haninge kommun.

Familj: Fru och tre barn, 3, 9 och 10 år gamla.

Kommer från: Syrien.

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen