”Människor ser vikten av ett starkt samhälle”

2020-06-25 00:00 Göran Jacobsson  
Förra veckan valdes Susanna Gideonsson till ny LO-ordförande. Foto: Anders Wiklund/TT

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Susanna Gideonsson är nyvald LO-ordförande. Nu ska hon försöka mota bort politikerna från Las-frågan.

LO-förbunden är oeniga och splittrade i flera frågor. Hur vill du skapa enighet?

– Oeniga och splittrade har vi varit från tid till annan ­under evinnerliga tider. Jag tycker man gör för stor sak när man har ­fokus på själva splittringen. ­Fokus borde vara på vad vi vill och där är vi faktiskt överens. Vi har samma karta. Oenigheten består i vilken väg vi ska välja. Det kommer vi kunna lösa och gå framåt längs samma väg.

LO är splittrade inför avtals­rörelsen. Kommunal vill ha löneökningar som är större än industrinormen. Kan du tänka dig att LO överger industrinormen för att Kommunals medlemmar ska få större lönepåslag än industrins lönehöjningar?

– Det är ingen fråga jag kan svara på, för jag är inte LO. LO består av 14 förbund. Ska vi ändra på något får vi diskutera oss samman.

Du är den andra kvinnan som har uppdraget som LO:s ordförande. Vad tänker du om det?

– Det har jag inte reflekterat över. Det är väl fullkomligt naturligt.

Las – Lagen om anställningsskydd – är aktuell både i en statlig utredning och i förhandlingar mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Vad hoppas du ska bli resultatet?

– Jag hoppas att vi kan ­komma överens med våra motparter om hur det ska fungera på svensk arbetsmarknad och att vi kan putta bort politikerna från frågan. Jag vill inte spekulera om innehållet i överenskommelsen, eftersom jag inte vill förhandla genom media.

Det finns fackliga företrädare som ­hoppas att coronakrisen blir slutet på egoismen och att solidaritet blir mer viktigt. Vad hoppas du blir resultatet av coronakrisen?

– I nuläget är det lättare att prata politik. Människor ser vikten av ett starkt samhälle och att det inte går att ha verksamheten uppdelad på en massa privata aktörer där ingen har helhets­ansvar. Sedan är det bara att hoppas att minnet kvarstår på valdagen.

LO-förbunden tappar med­lemmar. Hur vill du ändra på den utvecklingen?

– Just nu strömmar det in medlemmar. Erfarenheten från Handels visar att där vi har många visstidsanställda har vi färre medlemmar. Många säger att de ska gå med i facket när de får ett riktigt jobb. Vi har några hundratusen som inte har riktiga anställningar. Vi måste också förnya oss. Villkoren har förändrats. Vi behöver hitta nya sätt att jobba och nya sätt att nå nya medlemmar.

Karriär

1990 Ombudsman hos SSU i Västerbotten. 1996 Ombudsman för Handels, först i Söderhamn och senare i Luleå. 2005 Ombudsman på Handels förbundskontor. 2006 Vald till förste vice ordförande för Handels. 2014 Vald till ordförande för Handels.

Göran Jacobsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer