Medlingsinstitutet gör tummen upp för nya Las

2021-08-27 14:42 Mattias Croneborg  
Irene Wennemo, Medlingsinstitutets generaldirektör. Foto: Janerik Henriksson/TT-Bild

LAGSTIFTNING. Medlingsinstitutet, med generaldirektör Irene Wennemo i spetsen, välkomnar regeringens förslag på nya regler för anställning och omställning.

Förslaget som är uppdelat i tre utredningar syftar till att genomföra principöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd som Svenskt Näringsliv, IF Metall, Kommunal, Vision, och PTK står bakom.

Förslaget presenterades i juni och i mitten av september ska myndighter och organisationer senast ha lämnat synpukter på utredningarna genom remissvar. Medlingsinstitutet är den första att att lämna remissvar.

Medlingsinstitutet skriver att myndigheten anser att det är viktigt att förslagen baseras på överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter. Man poängterar också att det är rimligt att tillmäta arbetstagares anställningsbarhet en större betydelse för anställningstryggheten på arbetsmarknaden.

I det korta remissvaret skriver myndigheten att det nu skapas nya strukturer och regelverk på arbetsmarknaden för att effektuera ett nytt statligt ansvar för frågor som idag enbart hanteras av parterna. Det gäller för kompetensutveckling, omställning och det nya och utökade statliga åtagandet avseende studiestöd.

Institutet påpekar dock att reformen bör utvärderas och följas upp för att säkerställa att de nya systemen fungerar och särskilt viktigt är det att detta arbete görs i samverkan med arbetsmarknadens parter.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen