Mer pengar till föräldrar

2013-04-17 23:00  

Föräldraförsäkringen gjorde att dragkampen mellan industrins parter kunde avbrytas och avtal träffas.<br>– Försäkringen är en kanongrej som håller ihop LO, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Industriavtalets parter kom överens om ett märke på 6,8 procent på tre år, med möjlighet till delpension på 0,5 procent.

– Delpensionen är viktig för våra medlemmar om de ska orka jobba längre, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Till det kommer en föräldraförsäkring som LO och Svenskt Näringsliv förhandlade om in i det sista. Veli-Pekka Säikkälä är mest nöjd med att förbundet fått igenom kraven när det gäller krontalen, delpensionerna och föräldraförsäkringen.

– Vi har sett till att många förbund som bara haft en föräldraförsäkring som täcker två-tre månader nu har fått en utfyllnad till sex månader, säger han.

Tongångarna hos Pappersindustriarbetareförbundet är inte lika positiva. Pappers står utanför industriavtalet och har inte vid pressläggningen förhandlat färdigt. Förhandlaren Matts Jutterström suckar:

– För våra medlemmar är det en försämring. Vi hade avtal om föräldraförsäkring på fem månader tidigare utan kvalifikationsregler.

På väg till nästa förhandling säger han:

– Vi vill ha något med oss hem som vår förhandlingsdelegation kan köpa.

LO:s styrelse godkände genast märket. Visserligen sa Elektrikerförbundet, Seko och Transportarbetareförbundet nej till att industrins uppgörelse ska betraktas som märke, men det är bara en markering, majoritetens beslut gäller.

Livsmedelsföretagens förhandlingschef Anna Nordin är kritisk till den höga nivån. Hon håller med om att arbetsgivare brukar ha den inställningen så fort en uppgörelse är klar. Men nu finns särskild fog för det.

– Det handlar om att vi ska kunna konkurrera med utländska företag. Livsmedel är stort på den europeiska marknaden, säger Anna Nordin.

Hon uppskattar att avtalsperioden är tre år. Då finns det tid att hinna utveckla avtalen.

Livsmedelsarbetareförbundets andre ordförande Gerald Lindberg är nöjd att det blev krontalspåslag.

– Det brukar gynna oss eftersom vi tyvärr är ett låglöneförbund, säger han.

Ni brukar kräva löneökningar i kronor och få det, varför var det svårt den här gången?

– Attackerna var mycket hårda denna gång för att inte ha krontalspåslag. Arbetsgivarna hade gaddat ihop sig. Men den striden vann vi, säger Gerald Lindberg.

Nu när märket är satt förhandlas det vidare utanför industrin. Svensk Handel och Handelsanställdas förbund blev klara först.

– Det som återstod för oss var lönefrågan när industrin gjorde upp, förklarar Svensk Handels förhandlingschef Mattias Dahl.

Vissa medlemsföretag tycker att 6,8 procent är för högt.

– Men så är det alltid, den fackliga sidan vill ha lite mer och vi lite mindre, säger han.

Märket är satt i procent men löneökningarna betalas ut i kronor. För handelns del, som inte har någon delpension och inte heller vill ha det, betyder det sammanlagt 1 700 i löneökningar över den treåriga avtalsperioden.

– Uppgörelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv om en föräldraförsäkring ligger vid sidan av, säger Mattias Dahl.

Det säger avtalet

  • Från den 1 januari 2014 gäller 180 dagars föräldralön till 90 procent av den vanliga lönen per barn och förälder – förutsatt att föräldern varit anställd i minst två år, 60 dagar om anställningen varat ett år.

Elisabet Örnerborg

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer