Ministern: Las-förslaget överlever regeringskris

2021-06-18 12:31 Calle von Scheele  
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) menra att det parlamentariska stödet för Las-förslaget är stort och att det därmed kan genomföras även om det blir regeringskris. Foto: Claudio Bresciani / TT

LAGSTIFTNING. Förändringarna av Las och parternas uppgörelse kommer att genomföras även om landet får en regeringskris på måndag. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till Lag & Avtal. Hon bedömer att det finns en bred politisk majoritet bakom förslagen.

På måndag kan Sverige kastas in i en regeringskris om riksdagsmajoriteten röstar för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven. Regeringens avgång eller nyval är två av alternativen om statsministern fälls.

Men detta ska inte stoppa införandet av parternas överenskommelse om nya regler i lagen om anställningsskydd, Las, och utökat statligt stöd till omställning i arbetslivet.

– Min bedömning är att oavsett vad som sker finns ett brett parlamentariskt stöd för förändringarna. Det tycker jag som arbetsmarknadsminister är väldigt viktigt, säger Eva Nordmark till Lag & Avtal.

Förslagen har skickats ut på remiss och svaren ska vara inne i september. Överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK samt LO-förbunden IF Metall och Kommunal innehåller bland annat förslag på fler undantag vid uppsägningar på grund av arbetsbrist och lättnader när arbetsgivarna säger upp på grund av personliga skäl.

Den innehåller också möjligheter för arbetstagare att studera med 80 procent av lönen under ett års tid. Statens kostnader för reformerna hamnar på över 10 miljarder kronor om året.

– Vi förändrar lagstiftningen och tillför nya reformer för att möta en ny arbetsmarknad. Jag känner mig trygg över de delarna och stolt över att vi från regeringens sida kunde presentera hur vi tar om hand partsöverenskommelsen, säger Nordmark.

Hon tillägger:

– Arbetet kommer att fortsätta och jag vill förstås leda det arbetet i fortsättning också.

På morgonen tillsatte hon en ny stor utredning om arbetsmiljön, som bland annat väsentligt ska öka möjligheterna att ta ut sanktionsavgifter och gör reglerna mer jämställda. I dag är reglerna mer inriktade mot industrin än tjänste- och välfärdssektorn.

Inte heller den kommer att påverkas av en regeringskris.

– Nej, då måste nya beslut tas. Denna utredning är väldigt viktig, även i ljuset av det allvarliga politiska läge som vi har i Sverige i dag, säger Eva Nordmark.

Utredningen ska lägga fram sina förslag i juni 2022.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer