Moderat med fackliga idéer

2008-06-23 13:11 Lennart Lundquist  

Eftersom Riksdagen numera är en bunker kommer Hillevi Engström och möter för att lotsa oss genom säkerhetskontrollerna. Vi tar en rulltrappa upp vidare till ett väl tilltaget arbetsrum, vilket tillkommer henne som ordförande för det tunga arbetsmarknadsutskottet.

På bordet, bredvid en skål med godis, ligger en sönderläst lunta på 800 sidor; regeringens proposition om ny diskrimineringslag som sysselsätter henne och utskottet just nu.

Enligt förslaget ska bland annat ingen längre få diskrimineras på grund av ålder. Dock nämns inget om funktionshinder. Det har socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet reserverat sig mot.

- Tillgänglighet för funktionshindrade är angeläget, men en komplicerad fråga som ska utredas ytterligare. Ett sådant förslag innebär ökade kostnader och bland annat hur det ska hanteras ska man titta på.

Den som vill se ett levande exempel på hur de Nya moderaterna ser ut kan förslagsvis välja Hillevi Engström.

- Jag fastnade för moderaterna. Men det betydde inte att jag köpte alla deras idéer.

Vad köpte du inte?
- Sådant som vi ändrat inställning till nu: Inställningen till arbetsrätten, arbetsmiljöfrågor, arbetstider, jämställdhet, att se facket som ett rött skynke.

Hillevi Engströms pappa var lärare, vapenvägrade och tillbringade en jul på Norrtäljeanstalten. Mamman var egenföretagare och moderat. Diskussionerna vid matbordet var minst sagt intensiva.

När hon var 16 år flyttade hon hemifrån, var utbytesstudent i USA och valde så att utbilda sig till polis. Nästan omgående blev hon fackligt aktiv och så småningom polisförbundets första kvinnliga ombudsman.

- Att engagera sig fackligt och arbeta för bättre villkor är samma sak som att vara med i en villaförening. Det är inget konstigt.

En del av de manliga kollegerna i Sollentuna var skeptiska och en chef med drag av Gunvald Larsson ville testa henne. "Du kan väl åka ner till arresten i källaren och plocka upp killen som sitter där", sa han.

- Det var Christer Pettersson. Egentligen ska man vara två för sådant, men jag gjorde det ensam för att visa att jag dög. Senare blev jag mycket god vän med den chefen.

Hillevi Engström arbetade fackligt och engagerade sig bland annat för en kvinnlig polis som ville bli helikopterförare - men fick nej, trots att hon var utbildad pilot. Hennes chef på polisförbundet fick en mindre chock när det visade sig var Hillevi Engström stod politiskt. Han hade gissat på miljöpartiet eller vänstern eller sossarna. Absolut inte moderaterna.

- Ju äldre man blir desto mer komplext ser man tillvaron. Jag förstår verkligen hur LO resonerar och att de är bekymrade över a-kassan. På samma sätt som jag förstår arbetsgivarna. Det finns sällan något som är helt rätt eller helt fel. Det är både politikens tjusning och svårighet, att göra avväganden och inte vara tvärsäker.

Hon menar att Alliansens förslag om en obligatorisk
a-kassa är en sådan fråga. Det finns fördelar men också nackdelar. Eftersom polisförbundet lade ned a-kassan på 90-talet - det fanns nästan ingen arbetslöshet i kåren - skulle ett obligatorium innebära att hennes 18?000 kolleger får betala runt 4?000 kronor mer om året.

- Jag passar på den frågan och väntar på utredarens förslag, säger hon.

Hon känner inte så många personligen i den politiska sfären och erkänner att hennes kontaktnät är begränsat.

- Jag har ju jobbat hårt, haft ett vanligt jobb, skilt mig och tagit hand om mina barn. Min nuvarande man jobbar i bilbranschen och är inte intresserad av politik. Min familj och mina vänner har vanliga arbeten. För mig är det viktigt för att aldrig förlora kontakten med verkligheten.

Hon talar om arbetet i Riksdagen som intressant och viktigt, men lite grand som att leva i en kokong. Vad skulle hon kunna tänka sig efter kokongen?
- Jag hoppas på ett operativt chefsjobb, kanske inom näringslivet eller i den ideella sektorn, säger hon.

Fakta

NAMN: Hillevi Engström.
YRKE: Kriminalinspektör och riksdagsledamot för moderaterna sedan 2002. Ordförande i arbetsmarknadsutskottet sedan i februari i år.
ÅLDER: 45 år.
FAMILJ: Man, två egna
döttrar och två bonusbarn.
BAKGRUND: Polishögskolan 1983, arbetade som polis
i Sollentuna, ombudsman
i Polisförbundet, läst arbetsmarknadskunskap och arbetsrätt på universitetet.
ANNAT: Syster till Karin Hübinette, programledare
för SVTs Agenda.

Mer fakta

OM SIN NYA PASSION:
"Jag gillar allt som går fort och som är äventyrligt. Jag har just köpt en ny hoj, en BMW på 800 kubik."

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna