Möt din rädsla – och väck idéerna

2013-12-11 23:00 Elisabeth Vene  

Det behövs kreativitet för att hitta lösningar på problem i jobbet. Du kan träna upp din förmåga.<br>– Meditation är bästa metoden, säger kreativitetsutvecklaren Bengt Renander.

Bengt Renander delar upp människan i två delar:

Egot, som tänker och känner rädlsa och begär. Självet, som kan bevittna dessa tankar och känslor utifrån.

– När du har lärt känna dessa två delar har du nått en viktig insikt för att få bättre kontakt med din kreativitet, säger Bengt Renander.

Att få idéer är ingen prestation som du utför. Vi använder uttrycket: Jag fick en idé - av mig själv. Ditt ego har egentligen ingen aning om hur det går till.

Kontakten med självet, kreativitetens källa, kan övas upp. Bengt Renander jämför med att börja göra armhävningar. Du vaknar inte nästa morgon med jättestora muskler. Det tar flera veckor innan något händer. Och ingen kan göra jobbet åt dig.

– Den bästa träning jag vet för att få kontakt med sig själv är meditation. Den som utvecklar den förmågan har nytta av det i hela sitt liv, säger Bengt Renander.

Han har ett förflutet i reklamfilmbranschen. Efter en livskris för femton år sedan hade Bengt Renander skrivit sin första bok och började kuska runt och föreläsa om kreativitet. Därifrån tog han steget till att som coach och mentor hjälpa sina klienter att få bättre självkännedom och därmed ökad kreativitet. Det uppfattas inte som så flummigt längre.

– Jag märker stor skillnad jämfört med för tio år sedan.

Kreativitet är en utvecklingsprocess. ”Det är ett fantastiskt ämne det finns inget slut, för varje år blir det bara djupare och mer spännande”, säger kreativitetsutvecklaren Bengt Renander, som har skrivit fem böcker i ämnet.

Definition på kreativitet

Kreativitet är nyskapande problemlösning, enligt Bengt Renanders definition. Problemen som inte behöver en ny lösning kan maskiner ta hand om.

5 sätt att träna upp din kreativitet

1. Meditera

Koncentrera dig till exempel på hur du andas in och andas ut. Om en tanke kommer, notera den bara och släpp den, gå inte in i den. Tänk okej, nu tänker jag på det här. Okej är ett bra ord, ett bra förhållningssätt, för det innebär acceptans.

2. Vakna

Var uppmärksam på verkligheten, här och nu. När du är fullständigt närvarande är du helt och hållet dig själv och därmed i kontakt med din kreativa källa. Träna dig i att skilja på tankar och verklighet. När du till exempel tänker på att hålla en presentation är det inte verkligheten, det utspelar sig i tanke­världen och har en drömlik karaktär – eller mardrömslik.

3. Lyssna

De flesta av oss är omedvetna och egocentrerade och hör egentligen bara våra egna tankar som väcks när andra talar. Träna på att släppa dina egna tankar och lyssna i stället. Det som kännetecknar en kreativ grupp är inte full fart, kuddar på golvet och blädderblock på väggarna, utan deltagare som verkligen lyssnar på sig själva och varandra.

4. Mota självkritikern

Prestationsångest är den vanligaste kreativa blockeringen. Många uppfattar sig själva som en bluff och lever i skräck för att avslöjas. Om du sitter i ett möte och börjar tänka på hur bra allt är som de andra säger, medan du själv inte kan någonting, stoppa det genom att göra dig medveten om att det bara är tankar. ”Jaha, nu vevar egot i gång den där gamla tanke­loopen igen. Jag släpper den och är med på mötet här och nu.”

5. Bejaka

Att vara accepterande mot andra är ett bra förhållningssätt i kreativt samarbete. Det skapar trygghet i stället för motsatsen, som sårar och skapar blockeringar. Och utmärkt träning i att bli mer accepterande även mot sig själv.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer