”Nya lagen bidde knappt en tumme”

2012-12-12 23:00  

DEBATT. Bemanningsdirektivet hade kunnat ge stabilitet åt inhyrda så här i varsel­tider. Men Sveriges nedbantade variant banar i stället vägen för osäkerhet, anser Henrik Bäckström, förbundsdirektör Bemanningsföretagen.

Förra veckan antog riksdagen en lag som skulle ge bemanningsanställda samma rättigheter som andra anställda, och skydda deras bransch från orimliga hinder. Under 30 år har lagstiftare från hela Europa arbetat fram ett mönster till en skyddande överrock för de bemanningsanställda: det så kallade Bemanningsdirektivet. Men efter att Sveriges regering och riksdag ritat om mönstret bidde det knappt en tumme.

Den svenska lagen saknar de delar som skyddar bemanningsföretag, och därmed deras anställda, från orimlig diskriminering och hinder vid anlitande. Lagen grundar sig i ett direktiv som Sveriges folkvalda i Europaparlamentet och regeringen i Europeiska rådet redan har tagit ställning för, vilket gör beslutet än märkligare. Bakgrunden synes vara att lagen är komplicerad materia, samt att den blivit felöversatt. Trots att detta påpekats i remissrundan har dock ingen rättning skett.

Förra veckans beslut ändrar dock inte faktumet att Bemanningsdirektivet finns, gäller i Sverige och förr eller senare kommer att bli underlag för domar i EU-domstolen. Det är inte längre lagligt att systematiskt diskriminera eller hindra bemanningsanställda i deras tillgång till arbete, och man kan inte längre sluta avtal som gör det på den svenska arbetsmarknaden.

Bemanning är i dag en mogen och etablerad bransch där 97 procent av de anställda täcks av kollektivavtal, vilket är en betydligt högre siffra än resten av arbetsmarknaden. Bemanning påverkar sysselsättningen och tillväxten i många branscher i hela landet.

Direktivet hade kunnat innebära långsiktig stabilitet för denna viktiga sektor i varseltider. I stället kan svenska avtal nu utsättas för rättsliga prövningar som skapar osäkerhet långt utanför bemanningsbranschen. Regeringen riskerar dessutom att fällas för fördragsbrott och bötfällas. Att klä sig i blott tumskydd är visserligen vågat, men en tumme värmer inte mycket i varselvintern.

Henrik Bäckström, förbundsdirektör Bemanningsföretagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen