Nystar i digitala anklagelser

2015-01-28 23:00 Elisabeth Vene  

Det blir allt vanligare att de anställdas inloggningar i systemen används som bevis vid uppsägning av personliga skäl. Hittills har arbetsgivarna haft alla trumf på hand. Men nu har facket börjat ta hjälp av it-experter.

Inte sällan har specialisterna kunnat underkänna arbetsgivarens utredning, säger förbundsjurist Mikael Ruukel på Vision, som kunde fria en oskyldigt misstänkt porrsurfare.

– När arbetsgivaren tog fram massor med porrbilder trodde vi att det var kört. Ett solklart fall. Men saker är inte alltid som man tror.

Kommunaltjänstemannen nekade i sten till att ha porrsurfat. Då kallade Vision in en it-expert som har specialiserat sig på undersökningar av digital brottslighet, en it-forensiker (forensiker betyder juridisk, rättslig). Han kunde leda i bevis att tjänstemannen inte hade porrsurfat. Det stämde att han hade råkat klicka på något som ledde till en porrsajt. Men det skedde i bakgrunden, på skärmen syntes som mest en bild som inte var större än en tumnagel och inget han ens lagt märke till.

– När man har ett mål som handlar om avancerade tekniska saker där man själv har ganska ytliga kunskaper är det en stor lättnad att få hjälp. De som är anställda för att sköta datasystemen har inte nödvändigtvis även kunskaper för att kunna utreda den här sortens frågor, säger Mikael Ruukel.

Mikael Ruukel har använt sig av it-forensiker vid ett par tillfällen. Han tänker att fack och arbetsgivare i framtiden gemensamt skulle kunna anlita expertisen och dela på kostnaden.

– Om detta sker redan i överläggningsstadiet, före uppsägning eller avskedande, får man bättre fakta och oskyldigt lidande kan besparas.

Tror du att medlemmar kommer att höra av sig i efterhand för att få upprättelse?

– Så kan det säkert bli, men med tanke på preskriptionsfristerna så är det inte säkert att vi kan hjälpa dem.

Svenskt Näringslivs arbetsrättsexpert Lars Gellner är mycket tveksam till idén att parterna skulle dela på kostnaderna för en it-forensisk analys.

– Om arbetsgivaren ska vidta rättsliga åtgärder så är det arbetsgivaren som har bevisbördan. Jag har svårt att se att någon sorts partsgemensam utredning skulle bli effektiv och tillförlitlig. Parterna har ju helt olika utgångspunkt i vad de vill få ut av en sådan.

Lars Gellner tror inte att behovet av it-forensiker nödvändigtvis kommer att öka, bara för att arbetsgivarna får allt större tekniska möjligheter att övervaka personalen.

– Incidenterna kan lika gärna minska i takt med att de anställda lär sig av it-policyn vad man inte får göra.

Han tycker att det är utmärkt att it-forensiker finns att anlita när man behöver bevisning.

– Företagen har ju även ett intresse i att skydda sig mot hackare.

Etiken viktig för certifierade forensiker

Det finns 2-3 olika certifieringar för forensiker, men ett fåtal är certifierade i Sverige. Att vara certifierad innebär inte alltid att du är bättre tekniskt, men den som an­litar dig vet att du följer etiska regler och vet hur bevismaterialet ska hanteras på ett juridiskt korrekt sätt. I USA och Storbritannien får man inte vittna om man inte är certifierad.

Några stora koncerner har egna kunniga it-forensiker.

Källa: Peter Bayer

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer