Nytt förslag ändrar hela arbetsrätten

2015-08-27 06:00 Elisabet Örnerborg  
Arbetsgivarnas förslag till nytt avtal, där ändringar i turordningsreglerna föreslås. Foto: Jörgen Appelgren

Bara kunskap och färdigheter ska ha betydelse vid uppsägningar på grund av arbetsbrist – inte anställningstiden. I gengäld ska tjänstemännen få kompetensutveckling. Lag & Avtal har tagit del av arbetsgivarnas förslag till nytt omställningsavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK.

Förhandlingar om ett nytt omställningsavtal är inne i slutfasen. Fackförbundet Unionen har tydliga mål med förhandlingarna – att arbetstagarna ska få rätt till kompetensutveckling och att de visstidsanställda ska få bättre villkor.

– Kompetensutveckling är en oerhört viktig fråga som stärker den enskildes ställning på arbetsmarknaden. Det är det som är den reella tryggheten – att ha en stark kompetens om man som anställd drabbas av nerdragningar på arbetsplatsen, sa Cecilia Fahlberg, Unionens och PTK:s ordförande, när förhandlingarna återupptogs efter två år.

Unionen är det största förbundet inom den fackliga samarbetsorganisationen PTK som förhandlar med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv.

Fackförbunden ser nu ut att få vad de länge velat ha: ett utökat omställningsstöd som ska gälla även för visstidsanställda och för dem som sägs upp på grund av sjukdom. Också de som fått hjälp av Trygghetsrådet men ändå har svårt att hitta nytt jobb ska få del av det utökade stödet, erfar Lag & Avtal. Dessutom ska arbets­givarna avsätta pengar till kompetensutveckling.

Det arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv vill ha i stället är ändrad turordning. De som ska vara kvar efter en driftsinskränkning måste ha de bästa kvalifikationerna för att företaget ska kunna öka lönsamheten. Det är parternas ansvar att se till att det blir så, menar Svenskt Näringsliv i sitt avtalsförslag, som Lag & Avtal tagit del av.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer