Obligatorisk kompetensförsäkring på förslag

2016-04-11 13:27 Lena Gunnars  
En allmän och obligatorisk kompetensförsäkring som ger de varje individ ekonomiska möjligheter att delta i kompetensutveckling föreslås. Foto: TT-Bild

Analysgruppen arbete i framtiden vill införa en obligatorisk kompetensförsäkring.Och analysgruppen vill att arbetsmarknadens parter tar en aktiv roll i framtagandet av en sådan. I dag lämnar analysgruppen över sin slutrapport om åtgärder för full sysselsättning, låg arbetslöshet och inkluderande arbetsmarknad till regeringen.

I Analysgruppen arbete i framtiden sitter bland andra Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, Åke Svensson, vd för Teknikföretagen, och Åsa-Pia Järliden Bergström, LO-ekonom med. I en debattartikel på DN Debatt konstaterar analysgruppen att svensk arbetsmarknad står inför stora utmaningar som handlar om digitalisering, globalisering och migration.

En av åtgärderna som analysgruppen vill se är en moderniserad kompetensutveckling för alla anställda för att möta nya krav på flexibilitet och kompetens. "Men det är inte statsmaktens uppgift utan parternas att konstruera lämpliga lönestegar, som möjliggör både inträde och avancemang på arbetsmarknaden" skriver gruppen i artikeln.

Gruppen menar att ett livslångt lärande för alla i yrkeslivet är en viktig framtidsreform. Två centrala delar i det som gruppen pekar ut för att uppnå målet om ett livslångt lärande är:

* En möjlighet för alla över 30 år att få vägledning och information som underlättar för den enskilde att utveckla sin kompetens.

* En allmän och obligatorisk kompetensförsäkring som ger de varje individ ekonomiska möjligheter att delta i kompetensutveckling.

En slutsats i rapporten är att regeringen bör tillsätta en utredning där stat, arbetsgivare och fackliga organisationer tillsammans preciserar utformning, rollfördelning och finansiering för en sådan försäkring.

Analysgruppen ser också validering av utbildning för nyanlända som en viktig åtgärd för att få en inkluderande arbetsmarknad. En särskild entreprenörskapsförmedling föreslås som ett sätt att ta tillvara de nyanländas kompetens.

 

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna