Olle, 24: Ska man klara sig är det eget företag som gäller

2011-05-18 23:00 Elisabet Örnerborg  

Olle Markensten ansökte om F-skattsedel 2009, då han var 24 år.<br> - Ska man klara sig som musiker är det eget företag som gäller, annars får man inga uppdrag.

<p>Om några veckor är Olle Markensten klar med sina studier i Musik- och Medieproduktion vid Musikhögskolan i Stockholm. Han skyndade sig att ansöka om F-skattsedel i samband med att han fick ett uppdrag 2009. Då var kravet borttaget på att uppdragstagaren måste ha flera uppdragsgivare.</p> <p>- Tur för mig, jag hade ju bara en. Det skulle vara svårt att säga till en uppdragsgivare att jag behöver flera uppdrag innan jag kan visa upp en F-skattsedel, säger Olle Markensten.</p> <p>Förra året fakturerade han åtta spelningar och två produktionsjobb.</p> <p>Med produktionsjobb menas att han komponerar och producerar musik åt någon uppdragsgivare.</p> <p>- De jag jobbar åt tycker att det är bra att jag har egen firma. Alla fakturerar varandra i den här branschen.</p> <p>Med eget företag kan han också dra av kostnaden för inköp av utrustning, men han tycker det är svårt att fakturera så att det även räcker till försäkringar och pension.</p> <p>- Det blir så stora summor då, som det skulle kännas pinsamt att fakturera för.</p> <p>Maria Enecker i Nacka ansökte och fick F-skattsedel i samband med att hon startade eget företag i januari 2008. Hon var då 23 år och hade pluggat grafisk formgivning på universitet i Australien.</p> <p>- Det jobb jag sedan fick innebar väldigt mycket slit till liten lön, så jag sa upp mig efter något år. Det var bättre att arbeta med grafisk formgivning som egenföretagare och bygga upp ett kontaktnät.</p> <p>Maria Enecker har problem med allergier och är infektionskänslig. Av den anledningen är det också bättre, tycker hon, att ha kontroll över sin egen arbetsplats och kunna se till att jobba lagom mycket.</p>

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer