Pappa blev av med ansvar

2013-01-03 09:14 Ann Norrby  

Pappan fick nya arbetsuppgifter och arbetstider när han kom tillbaka efter föräldraledigheten. Skälet, att han var ledig en dag i veckan, är ett lagbrott anser Handels. Förbundet kräver att pappan får 100 000 kronor.

Årets första stämningsansökan till Arbetsdomstolen gäller en lagerarbetare hos Menigo Foodservice i Stockholm. Före sin föräldraledighet delade han ansvaret för att ta emot frysvarorna som kom till lagret med en kollega. Ett par månader efter att han kommit tillbaka till jobbet fick han veta att hans kollega skulle ha det ansvaret själv. Lagerarbetaren fick också nya arbetstider.

Arbetsgivaren motiverade ändringarna dels med att han var föräldraledig en dag i veckan, dels med att han varit hemma mycket när hans barn var sjukt.

Handels anser att arbetsgivaren missgynnat honom i strid med föräldraledighetslagen. Därför har han rätt till 100 000 kronor i allmänt skadestånd. Menigo Foodservice krävs också på 50 000 kronor i allmänt skadestånd för att företaget inte förhandlade före förändringarna.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer