Pappers: Vi tror att det här beslutet är bäst framåt

2021-11-11 12:52 Lena Gunnars  
Pontus Georgsson, Pappers förbundsordförande. Foto: Jessica Gow/TT

NYA LAS. Samma dag som statsminister Stefan Löfven lämnade in avskedsansökan valde majoriteten av LO:s förbund att ställa sig bakom en uppdaterad uppgörelse om ändringar i anställningsskydd och omställning med Svenskt Näringsliv. Pappers hör till förbunden som svängt.

LO har enats om att rekommendera representantskapet på onsdag kväll att att ansluta sig till huvudavtalet med Svenskt Näringsliv.

Pappers ordförande Pontus Georgsson värjer sig mot påståendet att förbundet bytt fot vad gäller de planerade förändringarna i lagstiftningen. Han framhåller att förbundet hela tiden varit kritiskt till det liggande lagförslaget. Men eftersom förändringarna nu ändå ska genomföras bedömer Pappers att det är bättre att LO finns med i ett huvudavtal. Detta för att kunna ha en påverkan på vad som händer framåt.

Det innebär inte att vi tycker att det som har skett är bra, men vi tror ändå att det beslutet är bäst framåt, säger han till Lag & Avtal.

Att det i den kommande lagstiftningen kommer att vara möjligt att på huvudorganisationsnivå både avtala om bättre och sämre anställningsskydd är ett av skälen till att Pappers nu anser att LO behöver finnas med i ett huvudavtal.

När Lag & Avtal når Pontus Georgsson på torsdagsförmiddagenhar han just haft teamsmöte med förbundets alla avdelningar. Där har han gått igenom Pappers ställningstagande.

Det är klart att det höjdes en och annan kritisk röst. Det förstår jag. Men när vi resonerade om varför vi tar det här beslutet så tycker jag att de flesta ändå accepterar att det var så här vi var tvungna att göra.

Pappers har inte fattat något beslut ännu om huruvida förbundet ska ansluta sig till huvudavtalet som enskilt förbund.

Det är nästa fråga. Det ska vi jobba med framåt, så får vi se var vi hamnar.

Pontus Georgsson ser det som positivt att både sjuka och visstidsanställda ska omfattas av omställningsförsäkringen enligt den uppdaterade överenskommelsen. Och att det finns med en bestämmelse om att de fackförbund som väljer att inte ansluta sig till huvudavtalet ändå får ett omställningspaket.

I den tidigare överenskommelsen skulle vi ha fått backa ner ett snäpp och fått sämre förutsättningar än anställda på företag som inte omfattas av kollektivavtal. Nu får vi inte det. Det är en framgång i just den här specifika förhandlingen.

Elektrikerna gör samma bedömning som Pappers. Elektrikerna anser att det nya omställningsavtalet är bättre än det tidigare i och med att de sjuka och visstidsanställda omfattas.

– Elektrikerna är positiva till att LOs styrelse nu rekommenderar representantskapet att ansluta sig till omställningsavtalet. Nackdelarna får vi hursomhelst. Genom denna överenskommelse kan vi åtminstone dra nytta av fördelarna. Detta ger också LO en möjlighet att vara med och påverka i framtida förhandlingar, säger Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson, på förbundets hemsida.

Men Seko, Byggnads och Fastighets tänker,alltså rösta nej under LO:s representantskap på onsdag nästa vecka.

Fastighets ordförande Magnus Pettersson konstaterar att saklig grund för uppsägning och turordningsreglerna var röda linjer i förhandlingarna när förbundet deltog. De var också de viktigaste skälen till att beslutet blev att säga nej till huvudavtalet.

– Om kravet på saklig grund för uppsägning försvinner och ersätts med sakliga skäl blir rättsläget otydligt. Det kommer att skapa tysta, rädda arbetsplatser där arbetsgivarens godtycke bestämmer. Vill man lyfta ett arbetsmiljöproblem behöver man väga det mot behovet av att behålla sin inkomst. Ska vi ha det så i Sverige? frågar sig Magnus Pettersson.

Byggnads lyfter på sin Facebook-sida fram att de planerade förändringarna kommer att innebära försämringar i arbetsrätten.

” Byggnads har hela tiden sagt nej till en överenskommelse som försämrar Las. Vi menar att den minskar tryggheten för oss byggnadsarbetare och ökar arbetsgivarnas makt. Därför har vi sagt nej till beslutet”.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer