Personalchefs övertid skulle ha godkänts av vd

2015-09-23 23:00 Ann Norrby  

Den nya vd:n ifrågasatte att personalchefen arbetat 110 timmar övertid en månad och betalade inte hennes övertidsersättning. Tvisten ledde till att hon avskedades.

Personalchefen avskedades både därför att hon utan lov själv hade attesterat sina tidrapporter och för att hon hade rapporterat mer övertid än hon hade arbetat.

Unionen: Personalchefen hade kommit överens med vd att hon själv skulle attestera rapporterna och att han skulle godkänna dem i efterhand. Hon rapporterade bara den övertid som hon hade arbetat. Avskedandet ska ogiltigförklaras.

Arbetsgivarparterna: Den avskedade hade inte arbetat den övertid som hon rapporterade, övertiden var heller inte beordrad. Hon hade inte rätt att attestera övertiden.

Arbetsdomstolen: Personal­chefen hade inte rätt att själv attestera sina tidrapporter. Hennes ställning i företaget motiverar att hon blev avskedad. Detta oavsett om hon hade arbetat så mycket övertid som hon hade rapporterat eller inte.

DOMSLUT

Unionens talan avslås. Förbundet får ­betala arbetsgivarparternas rättegångskostnader, 320 654 kronor.

Tre skiljaktiga, ordföranden Karin Renman samt Malin Ackholt och Annette Carnhede, utsedda av LO respektive TCO, anser att kvinnan hade rätt att attestera sina tidrapporter. De anser att det varken fanns grund för att avskeda eller säga upp henne.

46/15, 26 augusti 2015.

Avskedande.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer