Personlig utveckling i raketfart

2013-05-15 23:00 Elisabeth Vene  
Robert Forchheimer med sin adept Galia Pozina, som vann Kungliga Ingenjörsvetenskaps­akademiens stora forskar­stipendium.

Mentorn är belåten.<br>– Det roligaste har varit att se henne växa, säger Robert Forchheimer.<br>– Vi fungerade tillsammans från första stund, säger adepten Galia Pozina.

Mentorrollen har stora likheter med att undervisa, tycker Robert Forchheimer. Att inte tala om exakt vad studenterna ska göra, utan bara se till att hålla dem på rätt spår är effektiv pedagogik, som han har i ryggmärgen sedan 32 år som lärare vid Linköpings tekniska högskola, där han är professor i bildkodning. Bara någon enstaka gång under mentorskapet har han fått bita ihop.

– Det kanske är svårare för en klassisk industrimentor, som är van vid att tala om hur det ska göras, säger Robert Forchheimer.

– Han har aldrig sagt åt mig vad jag ska göra, bara fått mig att tänka i nya banor genom att fråga om saker jag aldrig har funderat över, intygar hans adept Galia Pozina. Hon litar fullt på sin mentor.

– Jag har fått se henne växa från ren labbverksamhet till att förstå hur det fungerar i industrin, säger Robert Forchheimer, som själv varit med och startat framgångsrika företag.

Att jobba tillsammans med en mentor handlar mindre om karriären än om personlig utveckling. Därför är det absolut nödvändigt att man passar perfekt för varandra.

– Vissa behöver en som stöttar. Andra fungerar bäst med en utmanande typ, säger Anders Gezelius, som leder Mentor4Research sedan nio år tillbaka. Det är Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens, Ivas, program för att kommersialisera forskning.

Galia Pozina, som är docent i materialvetenskap och lektor vid Linköpings universitet, lockades att söka programmet. Hennes utvecklingskurva steg brantare än någon av de andra programdeltagarnas. Därför fick hon Ivas stora forskarstipendium på 100 000 kronor.

– Det känns jätteroligt och jag blev överraskad över att jag vann.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer