”Politikerna börjar lägga sig i mer”

2017-11-16 00:00 Karin Nilsson  
”Vi har väldigt många olika yrkesgrupper i många olika branscher och 30 olika avtal. Det är bra för att starka yrkesgrupper kan hjälpa svaga, men det är många avtal som ska förhandlas.”

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Peter Winstén är ny avtalssekreterare i Transportarbetareförbundet. Än så länge har han även sitt gamla jobb som central ombudsman för flyg- och hamnavtalen. – Just nu är det mentalt lite stressigt.

Transportarbetareförbundet har 61 000 medlemmar och organiserar allt från transport- och renhållningsarbetare till anställda i bevakningsbranschen. Peter Winstén tar vid som avtalssekreterare i en turbulent tid. En förbundsordförande avgick i våras, sopkonflikter under sommaren och en segdragen hamnkonflikt.

– Hamnkonflikten beror inte på oss. Ibland är det faktiskt en slump att mycket händer samtidigt.

Ni är ju många nya efter kongressen – hur fungerar det?

– Det är en omställningsfas förstås, men så kan det bli efter en kongress – nu var det kanske lite fler nya än det brukar. För mig hade det varit skönt med en överlämning.

Vad blir nytt för dig?

– Jag kommer att ha en övergripande roll på förhandlingsavdelningen och arbeta med våra långsiktiga och kortsiktiga strategier, sitta med i LO:s avtalsråd och ha kontakt med våra motparter.

På vilket sätt passar det dig?

– Jag tycker att jag är öppen för att diskutera nya lösningar.

När och hur blev du fackligt engagerad?

– Jag började jobba i hamnen i Sundsvall i mitten av 1980-talet och blev skyddsombud ganska snart. Det har alltid funnits ett stort fackligt engagemang i hamnarna. Det var självklart att engagera sig.

Konflikten i Göteborgs hamn har pågått länge. Hur ska den lösas?

– Den enda framkomliga vägen är att alla hamnarbetare är med i ett förbund. Det har jag tyckt i många år. De i Hamnarbetarförbundet är välkomna till oss.

Hur tycker du att ert ansvar ser ut?

– Jag har svårt att se vårt ansvar. Vi har förhandlat, tecknat avtal, har fredsplikt och försöker upprätthålla den svenska modellen.

Är det skönt att slippa det där nu?

– Det har jag inte hunnit tänka på ännu. Jag tror också att jag får stötta nästa man. Men det ska bli skönt när jag kan fokusera till 100 procent på mina nya uppgifter.

Förslaget om utbildningsjobb för nyanlända stöds av övriga LO-förbund. Men inte av er. Varför inte?

– Vi har svårt att se hur det skulle fungera i våra branscher. Man måste ha yrkesutbildningar för våra jobb.

Vad ser du för stora utmaningar framöver?

– Politikerna börjar lägga sig i mer av parternas jobb. De ser över konfliktreglerna och vill peta i las.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer