Provanställningen avbröts efter säkerhetsprövning

2021-05-28 08:00 Lena Gunnars  
Mannen har sökt polisutbildningen och det var för att meritera sig som han sökte ett tidsbegränsat vikariat som arrestvakt hos polisen Linköping i början av 2019. Foto: Fredrik Sandberg / TT

En arrestvakts provanställning avbröts efter en underkänd säkerhetsprövning. Nu stämmer fackförbundet ST staten genom Polismyndigheten i Arbetsdomstolen för brott mot lagen om offentlig anställning och brott mot las.

Enligt ST ska polismyndigheten inte ha gett medlemmen ett skriftligt besked med en viljeförklaring om att upplösa anställningsförhållandet på ett sätt som typiskt erkänns av rättsordningen. Anställningen har övergått i en tillsvidareanställning menar förbundet och medlemmen har därför rätt till lön för den tid han stått till förfogande.

ST:s medlem har sökt polisutbildningen och det var för att meritera sig som han sökte ett tidsbegränsat vikariat som arrestvakt hos polisen Linköping i början av 2019. Efter ett år fick han sedan förnyat förtroende genom två ytterligare korta sammanhängande vikariat. Det sista löpte ut den 27 augusti 2020. 

Under våren sökte arrestvakten en tillsvidareanställning och den 7 juni 2020 undertecknades anställningskontraktet. I augusti det året skulle medlemmen tillträda sin tillsvidareanställning. Trots att han utfört samma arbetsuppgifter i över ett år beslöt myndigheten att anställningen skulle inledas med ett halvårs provanställning, något som strider mot Las, påpekar ST.

Den 27 augusti fick medlemmen veta att provanställningen skulle upphöra eftersom han underkänts vid säkerhetsprövningen. Orsakerna rådde det fullständig sekretess på.  Det upprepade myndigheten i skrift när medlemmen senare begärde ut handlingen kring sin säkerhetsprövning.

Läs mer: Lag & Avtal granskar säkerhetsklassningar

Han träffade vid ett tillfälle sin chef utomhus, som lämnade över ett dokument med det formella kring att anställningen avslutades, som medlemmen ombads signera.

 I januari 2021 begärde medlemmen ut den handling han tidigare signerat. Det visade sig vara en underrättelse om att Polisen någon gång i framtiden planerade att upprätta ett besked om att provanställningen ska upphöra. Men något sådant besked har, enligt förbundet, aldrig upprättats eller i vart fall inte kommit medlemmen till handa. Medlemmen står därför till myndighetens förfogande, hävdar St.

ST vill att medlemmens anställning ska bestå och att myndigheten ska betala ut lön till honom med 26 000 kronor i månaden från och med den 28 augusti 2020 till dagen för huvudförhandling i målet.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer