Psykologen som tar kampen för en svensk legitimation

2015-11-26 15:45 Lena Gunnars  
Niloufar Jalali Moghadams kamp för att få en svensk psykologlegitimation går vidare. En privatperson har JO-anmält Socialstyrelsen som hittills inte gett henne någon legitimation. Trots att förvaltningsrätten inte kunde se några skäl till att hennes ansökan avslogs. Foto: Jörgen Appelgren

PROFILEN. Psykologidoktoranden Niloufar Jalali Moghadam kämpar för att få en svensk psykologlegitimation. – Det måste bli enklare att komma i arbete när man har ett legitimationsyrke och en utländsk utbildning, säger hon.

Hon vann i förvaltningsrätten: det var fel av Socialstyrelsen att avslå hennes ansökan om att få sin iranska psykologutbildning godkänd och att neka henne en svensk psykologlegitimation. Ändå dröjer Socialstyrelsens godkännande.

Niloufar Jalali Moghadam möter upp på Örebro central för en promenad in mot stadskärnan. Det är lunchtid. Hon har tagit en kort paus från arbetet med sin doktorsavhandling, som handlar om tvåspråkighet och barn med läs- och skrivsvårigheter. Parallellt med sin kamp för en svensk psykologlegitimation skriver hon på avhandlingen vid Örebro universitet.

Medan vi går berättar hon att hon hade en sjuårig psykologutbildning från Iran med sig i bagaget när hon landade på Arlanda. Hon undervisade även som lektor på universitetet när hon var i Iran och har arbetat som skolpsykolog på en gymnasieskola där. Men det räckte inte. Socialstyrelsen motiverade sitt ställningstagande med att hon saknade en kurs i arbets- och organisationspsykologi som ingår i den svenska psykologutbildningen. När hon ville komplettera med kursen var det inte möjligt, enligt Socialstyrelsen. Det finns inga kompletteringsutbildningar vid de svenska psykologutbildningarna.

– Jag blev djupt besviken och väldigt förvånad. Jag tog reda på att den där kursen bara motsvarar mellan en halv och en termins studier i de svenska psykolog­utbildningarna. Jag tyckte det vore konstigt om den skulle vara så avgörande.

Niloufar Jalai Moghadam överklagade beslutet till förvaltningsrätten och begärde att få ett beslut om komplettering av utbildningen i stället för ett avslag. Förvaltningsrätten gick på hennes linje. Rätten kunde inte se några skäl för Socialstyrelsen att avslå hennes ansökan.

För en stund kände hon hoppet återvända. Men när Niloufar Jalali Moghadam hörde av sig till Socialstyrelsen för att få veta hur hon nu skulle göra för att få ut en legitimation blev svaret att man tänker göra en ny prövning av hennes fall.

Nu sitter hon på universitetet med kroppen fylld av oro. Hon är ensamstående mamma till 6-åriga dottern Diba och längtar efter en mer stabil och trygg tillvaro för dem båda.

– Jag tänker på det här jämt. Även på nätterna. Nu måste jag vänta på Socialstyrelsen igen. Vem vet hur lång tid jag måste vänta den här gången.

Efter disputationen i januari nästa år vill hon komma ut och arbeta som psykolog på den svenska arbetsmarknaden. Hon är rädd för att annars tappa kompetens och komma för långt ifrån jobbet. Dessutom tycker hon att det är synd att Sverige, som är ett så mångkulturellt land, inte utnyttjar hennes kompetens och bakgrund.

– Om ditt barn behöver psykologhjälp och du befinner dig i ett annat land, skulle du då inte föredra en psykolog som kan svenska?

Niloufar Jalali Moghadams modersmål är persiska.

– I Sverige talas det i dag så många olika språk.

Hon har dock inga planer på att ge upp kampen mot Socialstyrelsen.

– Visst är det bra att jag som invandrarkvinna ställer mig upp och protesterar mot det här? säger hon och får något beslutsamt i blicken.

Niloufar Jalali Moghadam kom till Sverige för en ex-kärleks skull men även för att få arbeta med en iransk handledare vid Örebro universitet. Handledaren känner hon från studietiden i Teheran, då han var hennes lärare. Hon ville arbeta med honom eftersom han fokuserat sin forskning på kognitiv psykologi och tvåspråkighet. Till största delen forskar han om barn och ung­domar.

– Dessutom håller han på med kliniskt arbete inom psykologi och driver en egen verksamhet i Stockholm, säger Niloufar Jalali Moghadam.

Första året i Örebro arbetade hon som forsknings­assistent, men senare blev hon antagen till forskarutbildningen som doktorand i psykologi.

Nu när hon satsat så mycket tid och kraft på utbildningen känns det inte som ett alternativ att återvända till Iran.

– Min dotter har ju växt upp här. Hon går i första hand för mig. Och hennes pappa bor kvar här i Sverige.

Själv växte Niloufar Jalali Moghadam upp i den lilla iranska kuststaden Babol nära Kaspiska havet. Pappan var ingenjör och mamman jobbade som administratör på universitetet i staden. Niloufar Jalali Moghadam har bara ljusa barndomsminnen från den tiden. Mamman brukade hämta henne och systern på skolan och gick sedan tillbaka till jobbet. Hon jobbade heltid. Medan mamma arbetade färdigt lekte syskonen ute på gården vid universitetet i två tre timmar varje gång. Där fanns alltid fler barn som hade mammor i samma situation.

– Vi är fortfarande väldigt goda vänner, vi barn som brukade leka där tillsammans.

Att Niloufar Jalali Moghadam skulle läsa vidare var mer eller mindre självklart. Föräldrarna hade höga förväntningar på att döttrarna skulle bli någonting betydelsefullt i samhället. Men hennes pappa, ingenjören, som numera är pensionär, blev nog förvånad över hans äldsta dotters yrkesval.

Niloufar Jalali Moghadam skrattar.

– Ja, det är ju lite annorlunda än det han håller på med.

Hon visste tidigt att hon ville arbeta med någonting inom hälsa, vård och omsorg. Hon ville jobba med människor.

– Jag hade mycket fantasi, målade mycket och spelade instrument som barn och tonåring. Jag hade också många yngre vänner och kände att jag hade lätt för att skapa bra relationer med dem. Det gjorde att jag började fundera på att bli barn- och ungdomspsykolog.

Niloufar Jalali Moghadam hoppas att hon snart ska kunna jobba i Sverige med det hon älskar och har utbildat sig till.

– Förhoppningsvis kommer det någonting gott ur det här, säger hon, och vinkar hejdå vid tågstationen.

Vann i rätten

Namn: Niloufar Jalali Moghadam.

Ålder: 34 år.

Familj: Dottern Diba, 6 år.

Yrke: Barn- och ungdomspsykolog i Iran samt doktorand vid Örebro universitet.

Bor: I Örebro.

Aktuell: Vann mål i förvaltningsrätten om utländsk utbildning som grund till svensk legitimation som psykolog.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer