RÅ: Viktigt att HD prövar ansvar

2015-04-22 23:00 Ann Norrby  

Om cheferna följt lagen så hade medarbetaren inte tagit sitt liv. Det anser riksåklagaren och överklagar därför den friande hovrättsdomen om en anställds självmord i Krokom.

Allt fler blir sjuka på grund av brister i den psykosociala arbetsmiljön, därför är det viktigt att HD bestämmer vilket ansvar arbetsgivaren har, anser riksåklagaren.

Socialchefen och enhetschefen i Krokoms kommun anklagades för att ha vållat en socialsekreterares självmord. Tingsrätten ansåg att det fanns ett samband mellan deras oaktsamhet och självmordet. Cheferna tog medvetet en allvarlig risk, ansåg tingsrätten. Men hovrätten ansåg att deras oaktsamhet inte var straffbar.

Riksåklagaren har överklagat domen till Högsta domstolen. Han anser att de två cheferna på ett närmast flagrant sätt har brutit mot sina skyldigheter. Det värsta är att de inte har försökt att göra något åt social­sekreterarens situation trots att de visste att han blev allt sämre.

Åklagaren anser att det är i hög grad sannolikt att ­cheferna hade kunnat förhindra social­sekreterarens självmord om de hade följt reglerna i arbets­miljölagstiftningen.

HD har tidigare bara prövat arbetsgivarens ansvar för brister i den fysiska arbets­miljön. Mot bakgrund av att allt fler blir sjuka på grund av brister i den psykosociala arbetsmiljön är det av stor vikt att arbetsgivarens straffrättsliga ansvar klargörs även på det här området, skriver riksåklagaren.

Åklagaren anser att cheferna i första hand ska dömas för ­arbetsmiljöbrott genom ­vållande till annans död, i andra hand genom vållande till sjukdom. Båda brotten anses som grova.

Läs mer om domen och tidigare artiklar om fallet på lag-avtal.se

Psykosociala brister

Arbetsgivarverkets rapport om arbetsskador 2013 visar att i 28 procent av sjukdomarna berodde på organisatoriska eller sociala brister. Anmälningarna av psykosociala besvär ökade med 50 procent under fyra år och fortsätter enligt Arbetsmiljöverket att öka.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer