Råd vid sammanslagning

2020-11-12 00:00 Mattias Croneborg  

Några råd från dem som har varit med om att slå ihop förbund.

Cecilia Fahlberg, före detta ordförande Unionen:

– Lyssna med stora öron mot medlemmarna och ta reda på vad de vill ha ut av sitt förbund om 10–15 år. Skapa en gemensam bild av var förbundet ska vara om tio år. Var beredd att ompröva gamla sanningar även om det gör ont.

– Involvera väldigt brett. Tillsätt ­arbets- och projektgrupper med både ­anställda och förtroendevalda från de förbund som diskuterar sammanslagning.

– Avgörande är om det finns en gemen­sam stark vilja från förbundens ledning, styrelse och ledande före­trädare.

Läs mer: Lärarfacken är i otakt

Martin Johansson, styrelseledamot Unionen:

– Om man ska lyckas med en sammanslagning ska folk inte känna sig ­hotade. I Tro-projektet var det klart från början att vissa skulle mista sina för­troende­uppdrag.

– Skillnaden när Unionen bildades var att alla skulle få ha kvar sina uppdrag. Förbundsstyrelsen tunnades ut ­efter hand när ledamöter avsade sig upp­draget. Det kostade naturligtvis, men var nog en väldigt klok åtgärd från oss.

Per-Olof Sjöö, ordförande GS-facket:

– Man ska försöka ha lång och noggrann förberedelsetid. Det har man igen när organisationen startar sin verksamhet. När förbundet går i skarp drift ska så mycket som möjligt finnas på plats, inte bara de formella besluten utan också alla som ska jobba i organisationen.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer