Rådet till SJ: Förhandla om antal örhängen

2015-01-28 23:00 Elisabet Örnerborg  
”Vägrar en anställd att följa reglerna och det inte går att omplacera så får arbetsgivaren överväga uppsägning”, säger professor Kent Källström. Foto: Annah Wirgén

Kent Källström, professor i arbetsrätt vid Stockholms universitet, reder ut hur långt arbetsgivaren kan gå när det gäller arbetstagares klädsel och accessoarer.

1. Kan en arbetsgivare kräva att en anställd ska ta av sig örhängen eller ha nedkavlade ärmar så att inte tatueringarna syns?

– Ja, arbetsgivaren kan ställa krav på vilka kläder de anställda ska ha, men kraven måste vara rimliga och de måste genomföras på ett vettigt sätt. Mitt råd är att arbetsgivaren förhandlar med facket om ­uniformskraven så att de anställdas synpunkter kommer fram.

2. Kan för många örhängen eller tatueringar vara skäl för omplacering och uppsägning?

– Ja, om det finns generella krav på arbetsplatsen på hur man ska vara klädd. Men tveksamt om inte reglerna är förhandlade med facket.

3. Skulle en uppsägning på grund av fel klädsel kunna hålla i Arbetsdomstolen?

– Vägrar en anställd att följa reglerna och det inte går att omplacera så får arbetsgivaren överväga uppsägning. I de fallen ifrågasätts arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. De anställda får inte göra som de vill, det ger ett dåligt intryck.

4. Vilken vikt skulle Arbetsdomstolen lägga vid vad som står i uniformsreglementet?

– Domstolen skulle utreda på vilket sätt arbetsgivaren har förankrat reglerna hos de anställda och om det finns bra skäl.

Han tar som exempel restauranger som krävde att de anställda skulle ha kaninöron på sig. Att på det sättet se löjlig ut kunde vara kränkande för de anställda. Att arbetsgivaren ändå ställer det kravet går bra så länge det stämmer överens med god sed, förklarar Kent Källström.

– God sed är då sådant som är allmänt accepterat inom det företag man är anställd i.

5. Spelar det roll att SJ i sitt uniformsreglemente har regler om att man bara får ha ett örhänge i varje öra?

– Finns det ett sådant reglemente, under förutsättning att det är förhandlat med facket, måste arbetstagaren ha ett bra skäl för att inte följa det.

6. Om arbetsgivaren vill föra in ett förbud mot att visa tatueringar?

– Då måste arbetsgivaren förhandla först och tala om sina skäl till varför ett förbud mot att visa tatueringar är viktigt.

Krav på skylt med bystmåttet inte okej

* Arbetsgivarens krav på att kvinnliga anställda skulle bära en namnskylt med sitt bystmått på, höll inte i Arbetsdomstolen. Det var könsdiskriminering, avgjorde domstolen, och underklädeskedjan Change of Scandinavia Sweden AB dömdes att betala 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till den kvinna som hade vänt sig till Diskrimineringsombudsmannen.

* Arbetsgivaren kan fritt fatta arbetsledningsbeslut, i den mån inte annat följer av avtal eller lag.

”En ytterligare utgångspunkt är emellertid att arbetsledningsrätten ska utövas under iakttagande av lag och goda seder på arbetsmark­naden”, skrev Arbetsdomstolen i domen, AD 29/13.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer