Rätt att säga upp för bristande kommunikation med chefen

2019-04-25 00:00 Mikael Kindbom  
Lars Bäckström, Almegas arbetsrättsjurist.

Arbetsvägran. – Den som vägrar rätta sig efter berättigade anvisningar och erinringar i centrala frågor kan inte räkna med att få jobba kvar. Det säger arbetsgivarens ombud Lars Bäckström efter AD-domen rörande en besiktningstekniker på Anticimex.

Unionen stämde Anticimex och begärde att uppsägningen av en besiktningstekniker i slutet av 2017 skulle ogiltigförklaras. Teknikern hade arbetat i företaget i 27 år. Men det var hans beteende under de sista tre åren som arbetsgivaren riktade in sig på. Han anklagades för arbetsvägran i ett stort antal fall och han uppgavs ha uppträtt ”sarkastiskt och otrevligt” mot sina närmaste chefer.

Det handlade bland annat om att inte besvara mejl, missa att lämna in vecko- och månadsrapporter, strunta i att besöka kontoret trots uppmaningar till det och otrevligt bemötande mot cheferna.

Unionen menade att teknikern har sociala och kommunikativa begränsningar och att han har svårt att ställa om invanda rutiner, men i övrigt har han varit en stor tillgång för bolaget i alla år. Arbetsdomstolen slog först fast att en sådan typ av självständigt arbete som mannen hade innebär ett särskilt ansvar när det gäller att kommunicera med arbetsgivaren. AD konstaterar att besiktningsteknikern allvarligt brustit i kommunikationen med två chefer.

AD menar att han har haft närmare ett år på sig från första erinran till uppsägningen till att ställa om och börja kommunicera på det sätt som chefen anvisat. AD anser att det är något som de flesta av oss vet att man ska göra och hur man ska göra det.

Därför var det rätt att säga upp honom.

– Mina slutsatser av domen är att en anställd som vägrar att rätta sig efter berättigade anvisningar och erinringar avseende centrala inslag i sitt jobb inte kan räkna med att ha kvar sin anställning, även om han har lång anställningstid och även om det gäller en stor arbetsgivare, säger Lars Bäckström, arbetsrättsjurist på Almega och ombud i målet för arbetsgivarparterna.

Vad får domen för konsekvenser framöver?

– Den visar att ansvariga chefer som aktivt och seriöst försöker komma till rätta med brister som en anställd uppvisar genom att ge tydliga anvisningar och erinringar har saklig grund för uppsägning. Denna dom visar att en arbetsgivare som gjort sin läxa inte behöver vara alltför rädd för att tillgripa uppsägning.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsrätt