Rätt stänga ute arbetare med upprullade byxor

2013-01-11 12:25 Elisabet Örnerborg  
Anders Öhman med sina upprullade arbetsbyxor. Foto: Anna Sigge / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Avstängningen av kartongarbetaren som gick med upprullade byxor var ok. Arbetsdomstolen ger i ett interimistiskt beslut Stora Enso Packaging rätt.<br>- Mot den bakgrunden har vi beslutat att inte driva målet vidare, säger Toni Berglund, GS.

GS stämde Stora Enso Packaging till Arbetsdomstolen i slutet av november. Facket krävde då att uppsägningen av kartongarbetaren som sagts upp sedan han vägrat rulla ner byxorna skulle förklaras ogiltig och att han skulle få 120 000 kronor i allmänt skadestånd.

Då kartongarbetaren hade avstängts från arbetet samma dag som han blev varslad om uppsägningen begärde facket också att Arbetsdomstolen först och främst skulle ta ställning till om det förfarandet var korrekt eller inte i ett så kallat interimistiskt beslut.

Hade domstolen i det beslutet kommit fram till att avstängningen var felaktig hade han fått gå tillbaka till sitt arbete till dess att tvisten om uppsägningen var avgjord. Nu blev det inte så, eftersom Arbetsdomstolen i sitt interimistiska beslut kom fram till att avstängningen var korrekt.

- Domstolens beslut är så pass dåligt för oss att vi bestämt att inte driva målet vidare, säger GS-fackets Toni Berglund.

Domstolen säger att han inte hade godtagbara skäl för att inte ha sina byxor nedrullade. Men den kunde lika gärna ha undersökt om arbetsgivaren hade godtagbara skäl för att han måste ha dem nerrullade, menar Toni Berglund.

- Det är synd att det blev så här.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer