Rättegång avslutad kring självmorden på France Télécom

Under rättegången som hölls mellan 6 maj och 11 juli i år pågick demonstationer utanför domstolsbyggnaden. Domen kommer den 20 december. Foto: Sadak Souici

Arbetsmiljö. Domen mot de mobbningsanklagade direktörerna hos France Télécom väntas komma i slutet av december.– Men rättegången har varit välgörande, säger Patrick Ackermann, som vittnade om de missförhållanden som ska ha lett till en hög självmordsfrekvens bland de anställda.

Rättegången mot de sju direktörerna hos France Télécom varade i över två månader.

Patrick Ackermann satt med som åhörare i rättegångssalen i Paris i stort sett varenda dag, och är också en av dem som vittnade mot företaget.

Han är ombud för facket SUD-PTT, som polisanmälde France Télécom 2009, efter att en kartläggning hade visat att antalet självmord bland de anställda var oroväckande stort.

– Då hade vi små förhoppningar om att en anmälan skulle leda till en process.

I dag är han nöjd.

– Rättegången var förstås en prövning. Men det var hög kvalitet på debatten.

Företaget France Télécom, som i dag heter Orange, och de sju direktörerna anklagas för att medvetet ha använt sig av brutala managementmetoder när personalstyrkan skulle minskas i mitten av 2000-talet. Enligt åklagarna har de brutit mot lagen som sedan 2002 uttryckligen förbjuder moraliska trakasserier, det vill säga mobbning på arbetsplatser.

Läs mer: ”Arbetsgivarna har fortfarande svårt att förstå”

Bakom stämningen står 166 käran­den. Enligt Patrick Ackermann drabbades en stor del av personalen av den dåliga stämning som direktörernas agerande skapade. Men domstolen har prövat 39 fall, där det enligt åklagarna fanns ett direkt samband mellan styrmetoderna och enskilda anställdas psykiska problem.

Domen kommer den 20 december. Patrick Ackermann tror att både före­taget och de sju direktörerna kommer att fällas. Åklagarna har yrkat på maximi­straff. Förre vd:n Didier Lombard riskerar till exempel ett års fängelse och 15 000 euro i böter.

Dessutom kan domstolen döma om skadestånd till offren eller deras familjer.

Den nuvarande ledningen för Orange har redan nu sagt att en fällande dom mot företaget inte kommer att överklagas. Företagsledningen har lovat att omedelbart tillsätta en kommission som ska utreda hur offren kan få ekonomisk ersättning.

– Det är positivt. Det betyder att före­taget indirekt erkänner att man har agerat fel, säger Patrick Ackermann.

Didier Lombard och de andra direk­törerna har försvarat sig med att de lyckades stoppa France Télécom från att gå i konkurs, och därmed också räddade hundratusentals arbets­tillfällen. Det före detta statliga bolaget hade höga skulder, samtidigt som konkurrensen på telekom-marknaden var stenhård. Det var också svårt att genomföra regelrätta uppsägningar eftersom en stor del av de anställda fortfarande hade status som statsanställda.

Didier Lombard har sagt att han tycker att det är synd att personer mådde dåligt, men har frånsagt sig all skuld.

– Jag hade förstås önskat att direktörerna hade erkänt att de hade begått ett fel, säger Patrick Ackermann.

Nu hoppas han att rättegången, som har väckt stor uppmärksamhet både i Frankrike och i andra länder, leder till generella förändringar.

– Vi önskar en skärpning av lagen mot moraliska trakasserier på arbetsplatser. Det borde finnas ett betydligt starkare förbud mot hårda managementmetoder. Människor ska inte behöva jobba i en dålig arbetsmiljö, säger han.

Detta har hänt

På 90-talet omvandlades det franska televerket till aktie­bolaget France Télécom, som i dag heter Orange.

Staten behöll kontrollen över företaget fram till 2004, då pri­vata ägare fick aktie­majoriteten. Under 2006 lanserades planen Next, för att minska personalstyrkan, med målet att förbättra företagets resultat och för att möta den ökade konkurrensen. Av runt 120 000 tjänster skulle 22 000 bort under de kommande två åren.

Detta skulle ske med hjälp av frivilliga avgångar, alltså utan en uppsägningsplan. 10 000 personer skulle dessutom omplaceras. Under 2008 uppmärksammade medier att anställda tog livet av sig, ibland under spekta­kulära former på sina arbetsplatser.

I september 2009 polis­anmäldes France Télécom av fackförbundet SUD-PTT, som hade börjat kartlägga självmorden. Yrkesinspektionen bedömde också att arbets­givaren använde sig av bru­tala styrmetoder.

År 2010 påbörjades en juridisk undersökning, som till slut ledde fram till den rättegång, som pågick mellan den 6 maj och 11 juli i år.

Domstolen har behandlat 39 enskilda fall. 19 berör personer som tog livet av sig. De andra har försökt begå självmord eller har drabbats av depressioner.

Företaget Orange och sju enskilda personer, bland andra den förre vd:n Didier Lombard, anklagas för att ha ut­övat systematiska moraliska trakasserier på personalen.

Anna Trenning-Himmelsbach

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer