Ryanair får bakläxa av EU

2017-10-19 00:00 Jonna Söderqvist  
Trots EU-domen meddelar Ryanair att man även i fortsättningen anställer ­personal enligt irländska lagar. Foto: Jon Olav Nesvold

ANSTÄLLNINGSAVTAL. Den färska EU-domen i Ryanair-målet sätter stopp för så kallad lagvalsshopping inom flygbranschen. Ett bolag kan inte själv bestämma vilket lands lagar och villkor som ska tillämpas på de anställda utifrån vad som är billigast för bolaget.

Flygbolaget Ryanair har valt att anställa personal runt om i Europa på irländska lagar och villkor. Bolaget motiverar det med att flygplanen är registrerade i Irland. Anställnings­avtalen har också innehållit en klausul enligt vilken avtalstvister prövas ­i ­irländsk domstol. EU-domstolen gav tolkningen underkänt i sin dom från mitten av september.

– Det är en väldigt klar dom och det är uppenbart att Ryanair försökt missbruka flygplanens registreringsland, säger Niklas Bruun, professor i arbetsrätt vid Svenska handelshögskolan Hanken i Finland.

Domen klargör att var flygplanet är registrerat inte spelar någon roll i tillämpningen av lagar och villkor på de anställda. Det som däremot är av central betydelse är personalens hemmabas, påpekar professor Niklas Bruun.

– Det är en klar konsekvens av domen.

Enligt tidningen Financial Times sjönk Ryanairs aktie med 3 procent efter EU-domen, eftersom analytiker ansåg att den kan höja bolagets arbetskraftskostnader.

En klockren dom för flygbranschen, anser advokat Ebba Walberg Snygg vid Moll Wendén som företräder flygbolaget Norwegian.

– Domen täpper till möjligheten till lagvalsshopping i framtiden, att man inte kan shoppa till sig en billigare business, säger hon.

Enligt henne är domen ett steg i rätt riktning för konkurrens på lika villkor.

Chefsjurist Martin Wästfelt vid ­Unionen välkomnar domen ur ett fackligt perspektiv. Fackföreningar tvistar inte för medlemmar i andra länder, och det har Ryanair dragit nytta av.

– Ryanair försöker försvåra att driva tvister mot bolaget. Det är viktigt för europeiska fackföreningar att kunna företräda sina medlemmar, säger han.

Också TCO välkomnar domen.

– EU-domstolen har etablerat en princip och det är jättebra. Om inte Ryanair ändrar sin policy, så får man ta striden i varje land, säger Lise Donovan, chefsjurist vid TCO.

Ryanair välkomnar själva domen i ett pressmeddelande, men meddelar att företaget även i fortsättningen anställer personal enligt irländska lagar och villkor. Enligt Ryanair är det enda nya att anställda kan få sin tvist prövad vid det egna landets domstol.

– Vi tror inte att det här avgörandet kommer påverka irländska anställningsavtal eller de fackliga rättigheter som allt vårt folk åtnjuter under skydd av den irländska grundlagen, säger Eddie Wilson, hr-chef på Ryanair, i ett pressmeddelande.

Professor Niklas Bruun konstaterar att Ryanair formellt har rätt, men:

– Det är helt klart att det inte finns en chans att man skulle kunna tillämpa irländsk lag på avtalen när man ser hur domstolen argumenterar, säger Bruun.

Han utesluter inte att bolaget snart kan vara indraget i flera rättsliga tvister.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna