S: "Det måste vara ordning och reda på arbetsmarknaden"

2013-05-13 13:08 Lena Gunnars  

Socialdemokraten Krister Örnfjäder kräver svar på vad migrationsministern tänker göra för att säkerställa att jobberbjudanden till arbetskraftsinvandrare inte försämras så fort arbetstillståndet beviljats. Han menar att det är ett stort problem att jobberbjudandena inte är juridiskt bindande.

Ett jobberbjudande från en arbetsgivare ligger i dag till grund för arbetstillståndet. Men problemet är att när arbetstagaren väl kommit till Sverige, kan arbetsgivaren förändra och försämra arbetsvillkoren så att han eller hon hamnar i en beroendeställning, skriver Krister Örnfjäder i sin interpellation ställd till migrationsminister Tobias Billström.

- Det är inte acceptabelt att arbetsgivare utnyttjar människor som befinner sig i en utsatt situation. Det måste vara ordning och reda på arbetsmarknaden, menar Krister Örnfjäder.

Han vill se en förhandskontroll av arbetsgivaren och att företag som missbrukar systemet ska kunna drabbas av sanktioner.

Migrationsministern debatterar frågan med Krister Örnfjäder i riksdagen i morgon.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer