Så ser nya regeringen på arbetsrätten

2014-10-22 23:00 Anna de Lima Fagerlind  

Slopa Lex Laval, höja a-kassan och in­föra en tredje pappamånad.Det blir några av de nya ministrarnas uppgifter på arbetsrättsområdet.

Precis som väntat är Ylva Johansson (S) ny arbetsmarknadsminister. Den före detta vice ordföranden i arbetsmarknadsutskottet och tidigare skolministern har lovat att driva jämställdheten på arbetsmarknaden framåt. För att utjämna de osakliga löneskillnaderna har hon gjort klart att flera områden behöver regleras.

Årliga lönekartläggningar ska införas, och staplandet av visstidsanställningarna ska upphöra. Men Ylva Johansson vill inte slopa anställningsformen allmän visstid, som Vänsterpartiet och flera fackförbund vill.

– Arbetsmarknaden har ett behov av flexibilitet. Det måste kombineras med trygghet för individen, sade Ylva Johansson i en tidigare intervju i Lag & Avtal.

Enligt Stefan Löfvens regeringsförklaring kommer Ylva Johansson också att få arbeta med att göra om Arbetsförmedlingen, höja A-kassan samt ta fram ett alternativ till Fas 3, som avskaffas. En särskild satsning görs på unga arbetslösa, som ska erbjudas jobb, praktikplats eller utbildning inom 90 dagar.

Även den nya justitieministern Morgan Johansson (S) kan påverka arbetsrätten. En fråga som kan hamna på Morgan Johanssons bord är slopandet av Lex Laval, som både Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill se.

– Lika lön för lika arbete ska gälla i hela Europa, sade Stefan Löfven när han presenterade regeringsförklaringen.

Morgan Johansson har liksom Ylva Johansson varit minister tidigare, i Göran Perssons regering.

Ett statsråd som däremot saknar politisk erfarenhet är den nya socialförsäkringsministern Annika Strandhäll, som också är chef för socialdepartementet. Hon har liksom den nya statsministern en facklig bakgrund, som ordförande för Vision.

Hon kommer att ansvara för pensioner, sjukförsäkringen, arbetsskadeförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen och föräldraförsäkringen. Enligt regeringsförklaringen kommer en tredje pappa­månad att införas, beskattningen av pension ska sänkas i förhållande till löneskatten, taket i sjukförsäkringen höjs och den bortre gränsen i sjukförsäkringen tas bort.

– Jag har ett djupt rotat engagemang i dessa frågor. Inte minst föräldraförsäkringen, som också har en avgörande betydelse för hur vi ska nå ett jämställt arbetsliv, säger Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

I de frågorna kommer också den nya jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) ha inflytande. Den före detta generalsekreteraren för RFSU ska enligt Stefan Löfven bekämpa könsroller och strukturer, och införa tydligare jämställdhetsintegrering i departement och myndigheter.

Läs bland annat tidigare intervjuer med Annika Strandhäll och Ylva Johansson på lag.avtal.se

Här är arbetsrättens nya ministrar

Sverige har fått en ny regering. Här är de ministrar som kommer att ha mest inflytande på arbetsrätten:

Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister

50 år. Började sin politiska karriär i VPK, och var riksdagsledamot för partiet 1988–1991.

Under början av 1990-talet gick hon över till Socialdemokraterna, och hon var skolminister för partiet 1994–1998 och biträdande social­minister 2004–2006.

Har den senaste mandat­perioden varit vice ordförande för arbetsmarknadsutskottet.

Morgan Johansson, justitieminister

44 år. Var ledarskribent på Arbetet Nyheterna i mitten av 90-talet. Blev sedan politiskt sakkunnig vid statsrådsberedningen, och därefter riksdagsledamot för Socialdemokraterna 1998. Han var folkhälsominister 2002–2006, och har de senaste fyra åren varit ordförande för justitieutskottet.

Styrelseledamot i Humanisterna.

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister

39 år. Arbetade tidigare som projektassistent med arbetsmarknadsfrågor i Göteborgs stad. Engagerade sig sedan fackligt och blev styrelseledamot i då­varande SKTF, numera Vision, i Göteborg 1999.

2005 blev hon ordförande för avdelningen och tre år senare valdes hon in i förbundsstyrelsen.

Hon har varit ordförande för Vision sedan 2011.

Åsa Regnér, jämställdhetsminister

49 år. Har tidigare arbetat som tjänsteman och utredare på TCO och arbetsmarknadsdepartementet. Arbetade på statsrådsberedningen i mitten av 00-talet för dåvarande jämställdhetsminister Jens Orback (S), och därefter som tjänsteman på justitiedepartementet. Generalsekreterare för RFSU 2007–2012. Kommer närmast från tjänst som landschef för UN Women i Bolivia.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer