Så sökte Kommunal upp medlemmar i Thailand

2014-01-29 23:00 Elisabet Örnerborg  

Tre länder och två världsdelar ska mötas i Umeå tingsrätt för att avgöra bärplockarnas öde.<br>– Det kan vara knepigt ur bevissynpunkt, säger ombudet Maria Fridolin.

Genom att stämma det thailändska bemanningsbolaget till tingsrätten i Umeå hoppas Kommunals thailändska medlemmar få betalt för sitt bärplockande i somras. Hur kan de som nu är tillbaka i Thailand få rätt mot ett bolag med en filial i Sverige och med en företrädare i England? Lag & Avtal ställer fyra frågor till bärplockarnas ombud, Maria Fridolin på LO-TCO Rättsskydd.

Hur fick du fullmakter från bärplockarna i Thailand?

– En tjänsteman på Thailändska ambassaden hade en bekant i Thailand som åkte runt och sökte upp Kommunals medlemmar. Vi fick in fullmakter från 46 av de 64 medlemmarna. Utan fullmakt hade jag inte haft någon rätt att företräda dem i tingsrätten.

Hur förbereder du dig inför rättegången – resor till Asien?

– Det kan vara lite knepigt ur bevissynpunkt och rent praktiskt med tanke på språkliga men framför allt geografiska barriärer och att jag företräder så många samtidigt. Det blir nog inte så många fysiska möten med bärplockarna utan det får ske med hjälp av tekniska hjälpmedel. Jag har inte haft något liknande fall där såväl den utländska arbetsgivaren som arbetstagarna befinner sig utanför EU. Det är också ovanligt att utländska arbetstagare är med i ett svenskt fack efter att de lämnat Sverige.

Vilka språk använder ni?

– Ambassadtjänstemannen som talar svenska hjälper till och vi anlitar tolkningsbyråer för att översätta handlingar till thai och engelska. Nu har vi även fått bokstäverna i de thailändska namnen översatta till vårt alfabet. Det var ett önskemål från tingsrätten då fullmakterna är undertecknade på thailändska.

Vad betyder det för målet att hälften av de cirka 400 bärplockarna har vänt sig till en domstol i Thailand?

– Än så länge saknar vi uppgift om att de bärplockare som vi har fullmakt i från är inblandade. Skulle de vara det är det i så fall något som bolaget får invända och en sådan eventuell invändning får bemötas utifrån bland annat innehållet i den förlikningsöverenskommelse som enligt uppgift ska ha träffats.

Rättshjälp från fackförbundet

  • För att få rättshjälp från Kommunalarbetareförbundet krävs medlemskap. Den första medlemsmånaden är avgiftsfri, sedan är minimiavgiften cirka 100 kronor. Om ingen avgift betalas in avslutas medlemskapet inom tre månader. Men så blir det nog inte för thailändarna, om de inte kan betala minimiavgiften från Thailand.
  • Att de ska få den lön de hade rätt till är av stort intresse för alla, en principfråga helt enkelt, säger Lena Andersson, Kommunal. Stämningsansökan gällde från början 48 medlemmar, men två av fullmakterna visade sig tillhöra icke-medlemmar.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer