SAC uteslöt lokalförening – för att den saknade koll

2013-03-20 23:00 Ann Norrby  

Västerorts lokala samorganisation uteslöts nyligen ur Syndikalisterna. Beslutet följde på en internutredning som visade att det saknades koll på pengar och medlemmar.<br>– Det är väldigt sorgligt att människor farit illa, säger organisationens generalsekreterare Liv Marend.

I samband med uteslutningen avslöjade radioprogrammet Konflikt att medlemmar i lokal­organisa­tio­nen hade tagit betalt för anställningserbjudanden och remissyttranden till Migrationsverket som behövs för att få arbetstillstånd.

– Vi har inga bevis för att Västerorts LS verkligen har sålt arbetstillstånd, säger Liv Marend.

Enligt henne har samorga­nisationen sett det som sin huvuduppgift att organisera papperslösa, vilket kan förklara varför organisationen inte har fungerat.

– Förtroendeuppdragen har inte skötts. Revisorerna slog larm om det i höstas, och också om att det varken fanns ordning på pengarna eller medlemslistorna, säger Liv Marend.

De papperslösa som var medlemmar i Västerorts LS och som vill ha facklig hjälp uppmanas att söka sig till and­ra lokala samorganisationer i Stockholmsområdet.

Västerort LS stämde arbetsgivare i sex olika tvister förra året till Arbetsdomstolen. Två av dem är ännu inte avgjorda. Uteslutningen ur SAC betyder inte att samorganisationen har slutat att vara en fackförening.

– Så länge organisationen kan sägas långsiktigt tillvarata medlemmarnas intressen fortsätter den att vara en fackförening, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna