SAC vill pröva AD:s avskrivning

2013-01-16 08:10 Lena Gunnars  

Syndikalisternas ombud Ruben Tastas Duque föll i en trappuppgång när han var på väg till de muntliga förhandlingarna på Arbetsdomstolen. Han tog sig inte upp på en lång stund och det fanns ingen täckning på mobilen där han låg, säger han: </br>- När jag väl fick hjälp och kom i kontakt med domstolen, hade vårt ärende redan blivit avskrivet.

Ruben Tastas Duque berättar att han råkade ut för ett olycksfall precis när han var på väg till Arbetsdomstolen i höstas för att vara med på muntliga förhandlingar om en medlem som blivit av med sitt jobb på en skola.

- Jag ramlade nerför en trappa i en trappuppgång och fick en skada i ryggen som gjorde att jag inte kunde resa mig därifrån. Från trappuppgången kunde jag inte ringa till domstolen eftersom det inte var någon täckning. Till slut kom en tjej som hörde mina rop, men när jag lyckades komma i kontakt med domstolen hade vår stämningsansökan blivit avskriven fem minuter tidigare, säger han.

Syndikalisterna har ansökt om resning i Högsta domstolen.

- Arbetsdomstolen måste först kontrollera om det finns laga förfall eller inte och invänta svar från parten som uteblev. Det är inte alltid man kan kommunicera direkt med domstolen när man råkar ut för ett olycksfall, säger Ruben Tastas Duque.

Eftersom målet är avskrivet har syndikalisterna lämnat in en ny stämningsansökan som rör samma person som det avskrivna målet. De handlar båda om en lärare som anser sig ha blivit felaktigt avstängd  och sedan avskedad från sin tjänst som lärare inom Stockholms utbildningsförvaltning. Den nya stämningen handlar om trakasserier han anser sig ha blivit utsatt för.

Arbetsdomstolens ordförande Jonas Malmberg minns det avskrivna målet tydligt. Enligt honom letades hela huset igenom och domstolen ringde alla tillgängliga nummer utan att lyckas få tag på någon representant från Västerorts LS. Efter det väntade domstolen i ungefär en timme innan målet avskrevs.

- Reglerna är sådana att om en part uteblir från en muntlig förberedelse så kan den som är där begära en tredskodom. Om parten inte gör det står det i rättegångsbalken att målet ska avskrivas. Men om det finns omständigheter som gör det sannolikt att det fanns något laga förfall för att parten uteblivit, då ska man avvakta med att fatta beslutet, säger Jonas Malmberg.

När målet avskrevs såg domstolen inget som tydde på något laga förfall.

- Om den här berättelsen kan tänkas utgöra laga förfall är det skäl för att ändra beslutet. Vi får se vad Högsta domstolen säger om det, säger Jonas Malmberg.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer