Seger i AD för polska bärplockare

2007-01-23 09:34 Elisabet Örnerborg  

De två polskorna, som ville ha kollektivavtalsenlig lön för sitt arbete under jordgubbssäsongen, vann i Arbetsdomstolen. Domen förvånar advokat Anders Elmér.

Två polska säsongsarbetande bärplockare ansåg att deras arbetsgivare, en enskild firma i Ödeshög, inte hade gett dem den lön de hade rätt till enligt Kommunals kollektivavtal. De förlorade i tingsrätten och överklagade till Arbetsdomstolen.
Liksom tingsrätten konstaterar Arbetsdomstolen att deras arbetsgivare visserligen inte var bunden av något kollektivavtal. Men till skillnad från tingsrätten anser AD att de individuella anställningsavtal som ändå slöts ska "utgå enligt närmast tillämpliga kollektivavtal". Bärplockarna har alltså rätt till såväl lön som semester- och övertidsersättning enligt miniminivån i kollektivavtalet. Företagaren döms därför att betala 18 000 kronor till dem var. Något allmänt skadestånd för brott mot semesterlagen får de dock inte, dom nr 1/2007.
- Domen är förvånande. Arbetsdomstolen syns föra ett teoretiskt juridiskt resonemang som saknar verklighetsförankring i jordgubbslandet, kommenterar arbetsgivarens företrädare, advokat Anders Elmér.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer