Segern viktig för alla med diagnos

2014-04-23 23:00 Elisabet Örnerborg  
Torolf Jansson har haft sitt funktionshinder hela sitt yrkesverksamma liv även om han inte fick diagnosen förrän 2008, konstaterar förvaltningsrätten - och ger honom rätt att fortsätta jobba som lokförare. Foto: Michael Melanson

Lokföraren Torolf Jansson blev diskriminerad på grund av sin asperger. – Det känns jättebra att jag vann. Om jag förlorat hade andra med min diagnos per automatik utestängts från vissa arbeten helt felaktigt, säger han.

Torolf Jansson hade kört tåg i mer än 20 år när han lät testa sig för en funktionsnedsättning 2009, efter att hans dotter fått en autistisk diagnos. När testet visade att han hade Aspergers syndrom berättade han det på jobbet. Året därpå hade en ny läkare upptäckt hans diagnos.

– Jag hade kört X2000 till Göteborg på kvällen och kört tillbaka till Stockholm på morgonen. Då ringde läkaren mig på eftermiddagen.

Läkaren sa att Torolf måste sluta köra tåg och sedan söka om dispens hos Transportstyrelsen.

Det kom att bli en lång process. Förra året fick han sin dispens att köra tåg efter att Transportstyrelsen överklagat och förlorat ända upp i Högsta förvaltningsrätten. Sedan i somras kör han tåg för SJ igen efter sedvanliga test. Med tingsrättsdomen som kom i april har han fått upprättelse på ett sätt till. Transportstyrelsen ska betala honom 100 000 kronor i diskrimineringsersättning.

– Grejen var ju att de aldrig gjorde någon individuell prövning, säger Torolf Jansson, nu på väg med tåget in i Solnatunneln under Blåkulla.

Personer med Torolf Janssons funktionshinder får visserligen inte arbeta med säkerhetsrelaterade uppgifter på järnvägsområdet utan dispens. Men redan att det finns en möjlighet till undantag från förbudet gör att det krävs en individuell bedömning av om den som söker dispens kan arbeta med trafiksäkerhetsarbete, påpekar tingsrätten.

Transportstyrelsen gjorde aldrig någon bedömning av hur Aspergers syndrom, som det tar sig uttryck hos just Torolf Jansson, påverkar hans förmåga att köra tåg. Därför gjorde Transporstyrelsen sig skyldig till diskriminering ända upp till Högsta förvaltningsrätten, avgör tingsrätten. Transportstyrelsen gjorde heller ingen ny utredning trots att den fick ta emot nya uppgifter om Torolf Jansson.

– Jag hoppas att Transportstyrelsen tar till sig det här. Det viktiga är att de inte bara säger nej så fort det finns en aspergare inblandad, säger Torolf Jansson.

Skulle du ha låtit bli att testa dig om du insett konsekvenserna?

– Om inte Transportstyrelsen tänker göra individuella bedömningar i framtiden så avråder jag andra från att testa sig. Men om det får en positiv följd kan en diagnos hjälpa. Många egenskaper jag har är bra att ha som lokförare. Vänta, nu vill min ombordpersonal prata med mig.

Till henne säger han att han fick rätt, och att det var diskriminering. De jobbade nyligen ihop på ett tåg som fick fel på dörrarna i Köping. Han upplyser Lag & Avtal om att tåget nu passerar Södra station och är på väg mot Årstabron.

– I Hallsberg är jag 19.29, sedan kör jag X2000 eller som det heter nu, SJ2000, därifrån 22.29. Innan dess ska jag växla ifrån några vagnar från det här tåget och ta rast.

Samma dag som tingsrätten gör klart att Transportstyrelsen diskriminerade Torolf Jansson är han på jobbet. När Lag & Avtal pratar med honom i telefon i lokförarhytten är han på väg mot Hallsberg.

– Aspergare har funnits i hela världshistorien. Det har alltid funnits folk som tänker i andra banor, annars skulle det inte funnits någon utveckling, säger lokföraren Torolf Jansson.

Domen: Transportstyrelsen gjorde fel

Norrköpings tingsrätt meddelade dom i mål T 1003-13 den 9 april 2014: Transportstyrelsen diskriminerade lokföraren Torolf Jansson.

Domen kan överklagas senast den 30 april.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer