Seko: Anmärkningsvärt att regeringen går vidare med förslaget

2021-09-14 11:51 Calle von Scheele  
Seko, med ordförande Gabriella Lavecchia, anser att det är ytterst anmärkninigsvärt att regeringen går vidare med försaget till ny arbetsrätt.

LAS. Bland de kritiska LO-förbunden till Las-paketet är Seko först ut med ett remissvar som sågar förslaget. Förändringarna är inte i närheten av att lösa de gigantiska problemen på arbetsmarknaden, skriver förbundet.

Den 15 september är sista dagen att lämna remissvar till arbetsmarknadsdepartementet på genomförandet av Las-uppgörelsen.

Seko är en av de organisationer och myndigheter som redan har svarat.

Förbundet är mycket missnöjt med regeringen, för att den gått vidare med den uppgörelse som Svenskt Näringsliv slöt med PTK, IF Metall och Kommunal.

En majoritet av LO-förbunden har sagt nej till överenskommelsen eftersom den minskar tryggheten för medlemmarna och ökar arbetsgivarnas makt, framhåller förbundet.

Att regeringen trots detta väljer att gå vidare med förslagen är synnerligen anmärkningsvärt”, skriver förbundet.

Fackförbund och arbetsgivare i den offentliga sektorn har inte tillhört den närmaste krets som omvandlat uppgörelsen till lagstiftning. Även på den punkten är Seko kritisk.

Samtidigt erkänner förbundet att det finns inslag i Las-paketet som gynnar deras medlemmar, men man anser priset för högt för dessa förbättringar.

Sekos grundinställning är att det vore mycket bättre att driva dessa frågor i en traditionell avtalsrörelse, utan fredsplikt”, skriver förbundet.

Förbundet tror inte att förändringarna i Las kommer skapa mer förutsägbarhet för arbetstagarna vid till exempel uppsägningar. Praxis som under åratal vuxit fram kring dessa frågor ”sopas undan”. Tvister som tidigare kunnat lösas på lokal och central nivå riskerar att hamna i Arbetsdomstolen, enligt förbundet.

Seko för också fram kritik mot enskilda punkter i förslaget till ny Las. Men vill inte ha paragraf 7 i Las om sakliga skäl vid uppsägningar dispositiv. Och möjligheten till fler undantag riskerar att skapa tysta arbetsplatser och gynna kvartalskapitalismen, vilket på sikt kan skada hela näringslivet, enligt förbundet.

Las-paketet har splittrat LO-förbunden. Seko är en av de starkaste kritikerna till IF Metalls och Kommunals agerande. När de satte sina signaturer på Las-uppgörelsen bröt de mot LO:s enhälliga nej till överenskommelsen.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen