Seko sågar statens avtal med Saco-S

2010-11-17 23:00 Elisabet Örnerborg  

Arbetsgivarverket och Saco-S såg till att årets avtalsrörelse fick ett avtal utan sluttid. - Det finns inte ens i vår sinnesvärld att teckna ett sådant avtal, säger Sekos Sven-Olof Hellman.

<p>Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom hade gärna sett att avtalen med OFR och Seko hade haft samma upplägg som det här med Saco-S. </p> <p>- Det här är ett modernt avtal som syftar till långsiktiga stabila förutsättningar för den lokala lönebildningen, säger hon.</p> <p>Avtalet löper tillsvidare, men kan sägas upp för att upphöra att gälla den 1 oktober. Uppsägningstiden är sex månader.</p> <p>Saco-S ordförande Edel Karlsson Håål tror inte att tillsvidareavtal leder till sämre löneutveckling.</p> <p>- Jag tror inte att det finns någon sådan koppling. Nu prövar vi det här. </p> <p>Seko och OFR har inte tillsvidare-</p> <p>avtal. Är ert gemensamma förhandlande nu slut?</p> <p>- I den här avtalsrörelsen har vi förhandlat både separat och gemensamt. På kommunala sidan har Akademikeralliansen tillsvidareavtal och de förhandlar tillsammans om allmänna villkor med de övriga facken, säger hon. </p> <p>Sekos avtalssekreterare Sven-Olof Hellman konstaterar att Saco-S valt sin egen väg.</p> <p>- Det är långt ifrån vår uppfattning om hur man agerar fackligt, säger han. </p> <p>STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar är bekymrad inför kommande avtalsrörelser.</p> <p>- Den största konsekvensen är att vi inte kommer att vara tre organisationer som byter fredsplikt mot löneökningar, vi blir bara två som kan jobba med den kraften.</p>

Få medlare i avtalsrörelsen

Den nu avklingande avtalsrörelsen har varit jämförelsevis fredlig. Fram till och med oktober har Medlingsinstitutet utsett medlare i 24 tvister, i 15 av tvisterna har varsel lagts och de har hunnit verkställas i 6 fall, enligt chefsjuristen Kurt Eriksson.

I år liksom 2001, 2004 och 2007 omförhandlades huvuddelen av förbundsavtalen på arbetsmarknaden. Årets avtalsrörelse är den största och omfattar cirka 550 förbundsavtal. Merparten av avtalen är avklarade.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer