Sjuksköterska fick löneavdrag efter dagstur

2021-02-03 10:58 Lena Gunnars  
Traineesjuksköterskan nåddes i somras av nyheten att skåningar var särskilt välkomna i Helsingör och att dagsbåtturen dit hade öppnats. Han beslöt sig därför för att åka på en dagstur till den danska sidan. Foto: Johan Nilsson / TT

CORONAPANDEMIN. En traineesjuksköterska blev avstängd med löneavdrag efter att ha gjort en dagsutflykt till Helsingör på sin semester. Kommunal stämmer nu bolaget i Arbetsdomstolen.

Arbetsgivaren hänvisade till bolagets rutin för utlandsresor till länder som UD avråder ifrån under pandemin.

Traineesjuksköterskan nåddes i somras av nyheten att skåningar var särskilt välkomna i Helsingör och att dagsbåtturen dit hade öppnats. Han beslöt sig därför för att åka på en dagstur till den danska sidan.

Den 13 juli i somras hoppade han på båten från Helsingborg till Helsingör. Där besökte han Kronobergs slott. Enligt stämningsansökan hade alla där inne munskydd och en guide höll noga uppsikt över besökarna. Det var förbud mot köbildning och trängsel, framhåller förbundet. Efteråt åkte traineesjuksköterskan hem till Helsingborg igen. Båten ska, enligt förbundet, ha varit glesbefolkad både dit och tillbaka.

Läs mer: Svårt för arbetsgivare i Europa att kräva vaccinering

När han meddelade arbetsgivaren Attendo att han under sin semester åkt till Helsingör fick han veta att han skulle stängas av utan lön i 14 dagar, med hänvisning till arbetsgivarens rutin kring utlandsresor till länder som UD avråder ifrån. Medlemmen fick ett bruttolöneavdrag på 7 775 kronor avseende den aktuella perioden. 
Bolaget har, enligt förbundet, inte betalat ut en del av månadslönen för juli, trots att medlemmen stått till dess förfogande. Därmed har bolaget brutit mot både det enskilda anställningsavtalet och kollektivavtalet, menar förbundet.

Läs mer: Kan arbetsgivaren kräva att jag vaccinerar mig?

Kommunal stämmer därför Attendo Sverige AB och Vårdföretagarna Almega för kollektivavtalsbrott. Förbundet framhåller att medlemmen följt alla då gällande råd från Folkhälsomyndigheten under sin semester. Därför ska han ha rätt till full lön.

Traineesjuksköterskan anställdes på en visstidsanställning på heltid i mars 2019.
Förbundet yrkar i Arbetsdomstolen att bolaget ska betala 7 775 kronor i lön och 30 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet till trainnesjuksköterskan. För egen del yrkar Kommunal på 50 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet.  

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer