Tidningen

Ska företagets pensionsmiss drabba mig?

Lag & Avtals expertpanel svarar på läsarnas frågor om arbetsrätt: Dan Holke, vd, LO-TCO Rättsskydd, Pia Attoff, advokat, Attoff Law och Kent Brorsson, chefsjurist, Energiföretagens Arbetsgivarorganisation, EFA. Foto: Jörgen Appelgren

I januari började jag ett nytt jobb. Nu har jag upptäckt att före­taget inte gjort några pensionsinbetalningar. De säger att det varit stökigt internt. Nu vill arbetsgivaren bara betala in den summa som missats. Jag anser att de borde kompensera mig för den värdeökning som hade skett under året om pengarna hade betalats in i tid.

Det framgår inte av frågan om aktuella pensionsinbetalningar avser en kollektivavtalsreglerad pension eller om det är en ext­ra pension som frågeställaren själv har avtalat sig till med sin arbetsgivare. Rent allmänt gäller att den som bryter mot en avtalad förpliktelse och därmed vållar motparten en skada ska ersätta denna skada. Det gäller oavsett om avtalet är en separat överenskommelse mellan arbetstagare och arbetsgivare eller följer av ett kollektivavtal som arbetsgivaren är bunden av.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →