Skiljemän ofta män med svenskt ursprung

2018-09-20 00:00 Mikael Kindbom  
Kristin Campbell-Wilson.

– Det finns gott om skiljemän, men vi blir bara glada om fler advokater specialiserar sig på arbetsrätt och blir skiljemän.Det säger Kristin Campbell-Wilson, biträdande generalsekreterare på Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut.

Ett krav för att bli skiljeman är att man utmärker sig inom det arbetsrättsliga området. Och det tar tid.

– Vi betraktar en 40-årig skiljeman som ung. Man behöver ha cirka 10-15 års erfarenhet inom sitt område, berättar Kristin Campbell-Wilson.

I dag är det mest män med svenskt ursprung som utses till skiljemän. Biträdande generalsekreteraren ser positivt på en blandning av både män och kvinnor med olika ursprung. Vad de kan få hantera då är tvister rörande anställningsavtal, ofta med en vd och dennes arbetsgivare som parter. Beloppen det tvistas om brukar ligga på uppskattningsvis en halv miljon till en och en halv miljon kronor, vilket är mycket blygsamma belopp jämfört med andra kommersiella tvister hos Skiljedomsinstitutet.

Kristin Campbell-Wilson ser snabbheten och sekretessen som skäl till att man väljer skiljeförfarandet.

Den som arbetar inom fackförbund eller hos arbetsgivarorganisationer må ha stor erfarenhet av processer och djup kunskap om hur anställningsavtal ska tolkas. Här sätter dock intressekonflikten stopp för dem att bli skiljemän. De kan inte både företräda den ena partssidan och sam­tidigt avgöra tvisten.

handels- kammarens skiljeförfarande

Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut, SCC, är bland de ledande i världen på tvistelösning. Förra året ökade antalet arbetsrättsliga fall med 50 procent, från 8 till 12 ärenden. Varje fall avgörs av en eller tre skiljemän, var­av SCC ofta utser en. Skilje­männen är till vardags ofta domare, advokater eller professorer inom juridik.

Ett skiljeförfarande får ta maximalt sex månader och hälften av tiden vid förenklat förfarande med en skiljeman enligt SCC:s regler men med möjlighet till förlängning för det fall tvistens komplexitet påkallar det.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer