SKL: ”Kan bli svårt pussel att lägga”

2015-06-17 23:00 Ann Norrby  
Sophie Thörne. Foto: Mona Ohlsson

I kommuner och landsting bestäms turordningen oftast i två steg: först där arbetsbristen uppstått, sedan inom berörda avtalsområden.– Reglerna är svåra att hantera, det är lätt att göra fel, säger Sophie Thörne, arbetsrättschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

Även om reglerna om turordningen är krångliga att hantera, så är det inte akut att försöka ändra dem.

– Arbetsbrist är inte numret för dagen inom kommuner och landsting, efterfrågan är ju ganska konstant, säger hon.

De omorganisationer som beror på ändrad inriktning av verksamheter brukar gå att klara av genom omplaceringar. Men om det blir arbetsbrist måste den tvåstegsraket som ska avgöra vilka som ska bli uppsagda starta. Att turordningen i många fall måste bestämmas i två steg beror på att det är vanligt att de olika yrkesgrupperna inom kommuner och landsting organiseras av flera olika fackförbund.

Sophie Thörne tar ett hypotetiskt exempel för att förklara. En kommun måste spara inom socialförvaltningen på orten och bestämmer att det ska göras genom att säga upp två socialsekreterare. Då turordnas först socialsekreterarna inom turordningskretsen oavsett avtalsområde. Sedan bestäms turordningen i kretsen utifrån anställningstid. Båda dessa saker hör till det första steget.

I det andra steget förs de socialsekreterare som riskerar att bli uppsagda till sina respektive avtalsområden, i exemplet en till Vision och en till Akademikerförbundet SSR. Där bestäms sedan turordningen utifrån anställningstid igen. Och då kan en omplaceringskarusell starta, om det finns andra inom avtalsområdet som har varit anställda kortare tid än socialsekreteraren och om socialsekreteraren har tillräckliga kvalifikationer för andra jobb i kommunen.

– Det kan bli ett svårt pussel att lägga, säger Sophie Thörne.

 

AD:s bedömning: Samma krets för alla

Arbetsdomstolen avgjorde 1996 en tvist mellan Lärarförbundet och Stockholms stad. Tvisten gällde uppsägningen av 154 hemspråkslärare. Fackförbundet hävdade att staden borde ha gjort en turordningskrets för alla som omfattades av det lokala kollektivavtalet i stället för en krets som bara omfattade lärarna.

Arbetsdomstolen kom fram till att Lärar­förbundets tolkning av anställningsskyddslagen var den rätta, dom 149/1996.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt