”Skönt att ha en grundtrygghet”

2016-02-24 23:00 Elisabeth Vene  
Egenföretagen Erkki Laine, före detta bilmekaniker, berättar att solidariteten är en viktig orsak till att han är fackligt ansluten trots att han är egen. Foto: Jörgen Appelgren

Erkki Laine, 59, utbildningskonsult med egna firman Erlatraining:

"Jag startade eget i somras. Jag visste inte att det fanns möjlighet att vara med i Unionen som egenföretagare, det upptäckte jag när jag surfade på nätet. Jag tipsade vidare till några gamla arbetskompisar som också startade eget förra året, så nu är vi flera stycken från samma arbetsplats som är med i Unionen Egenföretagare.

Jag fick råd och hjälp vid starten. Och så har jag fått hjälp med att tolka och skriva avtal. Vad händer om jag gör si eller så, vad kan jag förhandla om och göra under en avtalsperiod om fler vill ha mina tjänster? Jag fick hjälp av en jurist, som var toppen, hon tog sig verkligen tid att förklara så att jag förstod. De råden var guld värda.

Det har inte gått lika bra att få ekonomisk rådgivning eller pensionsrådgivning, jag kan säga att jag är till 80 procent nöjd med anslutningen.

Jag startade eget för att jag ville ha en förändring i mitt liv och göra något nytt, jag stod och stampade. Det har gått jättebra att köra eget. Jag leder vidareutbildning för fordonstekniker, det man förr kallade bilmekaniker.

För mig har det alltid varit naturligt att vara fackligt ansluten, jag tror på solidaritet och lika värde och kollektiva lösningar, och hatar orättvisor. Som bilmekaniker var jag med i Metall. När jag började med utbildning gick jag med i Unionen. Där är jag även vanlig medlem nu, eftersom jag fick hängavtal för mig själv som anställd, så jag är fullt försäkrad som person. Det är skönt att ha en grundtrygghet.”

Berättat för Elisabeth Vene

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer