Skyddsombud avskedades när arbetsmiljön undersöktes

2015-06-26 13:49 Elisabeth Vene  

Personalen var missnöjd med företagets arbetsmiljöundersökning, så facket gjorde en egen. Då anklagade företaget skyddsombudet för att ha kladdat på ägarens dotter och avskedade honom. Nu stämmer Handels Ica-företaget.

Stämningen hade länge varit dålig på arbetsplatsen. Personalen vittnade om personliga påhopp och nedsättande kommentarer från arbetsgivaren i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Verket var där flera gånger på inspektion och ställde krav på åtgärder. Vid en avstämning kunde verket konstatera att insatserna inte varit tillräckliga. Nu blev det vitesföreläggande på över en miljon kronor.

Butiken fick också en varning från Icas ansvarsnämnd, som krävde att butiken skulle uppfylla Arbetsmiljöverkets krav.

För att försöka komma tillrätta med arbetsmiljön bildades en fackklubb förra våren. Det avskedade skyddsombudet valdes till vice ordförande och skyddsombud.

I slutet av året tog företaget tag i uppföljningen av arbetsmiljön. Det gick till så att företagshälsovården ställde frågor till slumpvis utvalda i personalen. Nu var den psykosociala arbetsmiljön god, personalen trivdes i den bästa av relationer till ledningen, enligt företagshälsovårdens rapport.

Protesterna strömmade in till facket. De tillfrågades kritik mot ledningen framgick inte alls av rapporten. Facket kontaktade då samtliga personer som hade deltagit i företagshälsovårdens undersökning för att kolla om rapporten stämde med deras svar.

När det här kom till ledningens kännedom blev skyddsombudet hämtat till ett möte, där han till sin bestörtning fick veta att han anklagades för sexuella trakasserier mot ägarens dotter. Enligt försäljningschefen, ägarens bror, som informerade honom, ska han ha tagit kvinnan om livet några gånger. Han förnekar bestämt enligt stämningsansökan att han alls ska ha vidrört henne fysiskt.

Skyddsombudet ombads att lämna arbetsplatsen. Det var den 30 april. Därefter har företaget sökt upp anställda och även före detta anställda och frågat om de hade varit med om närgångenhet från skyddsombudets sida.

Skyddsombudet kontaktade ledningen den 7 maj och frågade när han kunde fåt komma tillbaka. Dagen därpå blev han ombedd att infinna sig på jobbet. Eftersom han inte mådde bra ville han komma en annan dag, Han hade också tänkt ha med sig en ombudsman till mötet. I stället dyker bolagets ägare och dennes bror försäljningschefen upp i skyddsombudets hem några timmar efter telefonsamtalet och överlämnar ett varsel om avskedande.

Handelsanställdas förbund stämmer företaget för avskedandet. Det saknas sakliga grund för såväl uppsägning som avskedande, anser förbundet.

Mannen hade jobbat i företaget sedan 2001 och avancerat till säljledare.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer