Slipa på din teknik

2015-10-21 23:00 Lennart Kriisa  
Chefredaktör Lennart Kriisa. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Alla förhandlingar har en sak gemensamt – att landa så nära sitt mål som möjligt. Teknikerna kan där­emot skilja sig åt, beroende på typen av förhandling. Jag har till exempel en bekant som påstår sig vara svensk mästare i parterapi. ”Jag ser till att få över terapeuten på min sida, sedan blir det som jag vill”, säger han.

Hans strategi går ut på att bara prata om sina egna upplevelser, att aldrig fälla negativa omdömen om sin partner. Då tar parterapeuten hans parti. Alla som gått i parterapi vet hur lätt det är att fara ut i anklagelser, vilket parterapeuter tycker är oerhört tröttsamt. Jag vet inte om parterapi är rätt plats för att briljera i förhandlingsteknik, men att välja teknik efter typ av förhandling har ändå sina fördelar.

I en rättegång gäller helt andra strategier för att få över domaren på din sida, precis som när du försöker övertyga chefen att ge dig högre lön.

Förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter kräver också unika strategier. Då lämpar sig till exempel inte rävspel, eftersom parterna kommer att stöta på varandra flera gånger i framtiden. Att skapa en god relation är avgörande för utgången i kommande förhandlingar. Det har sina fördelar att kunna prata väder och vind och möjligen intressera sig för motpartens övriga intressen i livet.

Men allt förändras med tiden, dagens förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter är inte riktigt som förr. I det här numret har vi pratat med både nya och gamla förhandlare. Sprit och nattmanglingar tillhör det förgångna, liksom att vara bullrig och dölja sina egentliga avsikter. Nu ska allt upp på bordet och diskuteras med mjuka stämmor.

Vi har också tagit reda på förhandlingschefernas mål med den kommande avtalsrörelsen. Att följa eller inte följa riksbankens inflationsmål är bara en del, varje bransch har sina egna utmaningar.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer