Specialdomare i arbetsrätt

2018-09-20 00:00 Mikael Kindbom  
Rådman Axel Taliercio och hans kolleger på Stockholms tingsrätt har fått möjlighet att specialisera sig på arbetsrätt. Foto: Mikael Kindbom

Specialisering. Stockholms tingsrätt slopade alla specialavdelningar. Utom hanteringen av arbetsrätten.– Jag tycker inte att det är en dum idé att låta några få domstolar specialisera sig på arbetsrätten. Den är så speciell både när det gäller själva processen och reglerna.

Det säger Axel Taliercio, sedan tio år tillbaka rådman på avdelning 3 på Stockholms tingsrätt med inriktning på arbetsrätt.

Stockholms tingsrätts arbetsrättsliga avdelning är nästan i nivå med Arbetsdomstolen när det gäller måltillströmningen. Årligen når ett par hundra mål avdelningen, cirka 100 färre än AD. Axel Taliercio och hans kolleger förväntas känna till AD:s praxis, lagstiftning och förarbeten och den arbetsrättsliga doktrinen.

– Det finns många fällor i arbetsrätten och det är lätt att det blir fel, säger han.

Stockholms tingsrätt har tidigare haft specialavdelningar för bland annat entreprenadfrågor, vissa hyresmål och familjemål. Det enda område man behöll på grund av dess komplexitet var just arbetsrätten.

Axel Taliercio ser inte bara de rena rättsfrågorna som svårbedömda, utan också processreglerna kring vilket forum som gäller och interim­istiska beslut, exempelvis.

– Jag minns själv när jag kom som ny till Attunda tingsrätt och blev alldeles handfallen när jag fick ett arbetsrättsligt mål, säger han.

Axel Taliercio inser problemen med att blanda arbetsrätten med andra mål eftersom exempelvis familjemål och brottmål har förtur och arbetsrättsliga mål riskerar att hamna underst i högen.

– Vi vet hur arbetsrättsliga mål ska handläggas och kan snabbt få fram ett avgörande.

Axel Taliercio ser med spänning fram emot AD:s domar varje onsdag och analyserar dem. Han betraktar bland annat mål med konkurrensklausuler och företagshemligheter som särskilt komplicerade mål. Han säger att man börjar bli varm i kläderna redan efter ett halvårs daglig kontakt med arbetsrätten, men en fördel för nya kolleger är att de alltid kan fråga mer erfarna domare på avdelningen.

Han tror att det kan vara bra att samla de arbetsrättsliga målen på några tingsrätter i Sverige.

– Det är ingen dum tanke. Det är mål av stor betydelse för den enskilde och det är viktigt att det blir rätt och går fort.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna