ST: Kriminalvården borde godkänna föräldraledighet

2021-03-24 14:30 Mattias Croneborg  
Kriminmalvården borde ha tillåtet de partiellt föräldralediga att vara kvar vid verksamheten på NTE Foto: Per Danielsson/TT

ARBETSRÄTT. Kriminalvården har omplacerat två anställda som jobbar på schema på den Nationella transportenheten som tagit partiell föräldraledighet. Fackförbundet ST anser att det är fel och stämmer staten i Arbetsdomstolen.

ST stämmer staten genom Arbetsgivarverket för brott mot föräldraledighetslagen. Det handlar om två medlemmar som har varit föräldralediga delar av arbetsdagar och som Kriminalvården har omplacerat under ledigheten. En av medlemmarna är anställd på Kriminalvården sedan 1993 och har de senaste 12 åren arbetat som kriminalvårdare vid Nationella Transportenheten (NTE). Medlemmens schemalagda arbetstid är på vardagar är 07.20-16.52.

Medlemmen har varit partiellt föräldraledig enligt föräldraledighetslagen under hela 2020. Med anledning av föräldraledigheten omplacerade Kriminalvården honom till andra arbetsuppgifter vid ett annat verksamhetsområde. Omplaceringen innebar, enligt förbundet, ett missgynnande av medlemmen och ska inte heller ha varit en nödvändig följd av ledigheten. Förbundet anser att omplaceringen är ett brott mot föräldraledighetslagen. Förbundet yrkar på ett skadestånd på 75 000 kronor till medlemmen.

Medlemmen ville vara ledig mellan 07.20-9.00 och 15.00-16.52 samtliga torsdagar och fredagar samt varannan onsdag under 2020. Ledigheten begärdes utifrån hans schemalagda arbetstid.

Orsaken till ledigheten var att medlemmen skulle kunna förbereda och ledsaga sin då sjuåriga dotter till skola och skolskjuts. Dottern har en funktionsnedsättning och har stort behov av stöd från sina föräldrar.

Kriminalvården meddelade att en förutsättning för att medlemmen skulle få den begärda föräldraledigheten var att han blev tillfällig omplacerad på häkte eller anstalt under tiden som föräldraledigheten pågick, vilket medlemmen till slut accepterande.

ST anser att medlemmen hade kunnat vara partiellt föräldraledig i sin ordinarie tjänst utan att det medfört en påtaglig störning i verksamheten och anser därmed att myndigheten brutit mot föräldraledighetslagen.

ST stämmer samma myndighet för samma brott för en annan medlem och med i stort sett samma argumentation. Även det handlar om schemalagt jobb på NTE. Den medlemmen begärde partiell föräldraledighet för att kunna hämta sin dotter på fritids. 

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen