Ståhl hoppas på kompromiss som inte skadar den svenska modellen

2021-10-13 10:55 Göran Jacobsson  
Claes-Mikael Ståhl från LO Sverige är ny vice generalsekreterare i Europafacket.

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Claes-Mikael Ståhl började arbeta som vice generalsekreterare för EFS, Europeiska fackliga samorganisationen, den 1 september. Just nu arbetar han mycket med ny arbetsmiljölagstiftning för EU.

Du har mer än 10 ansvarsområden – bland annat hälsa, utstationering av arbetare, handel, brexit samt ekonomisk och social sammanhållning – hur ser en arbetsdag ut?

– Det är hektiska dagar. Jag leder ett team på sex personer. Vi utarbetar förslag och beslutsunderlag. Jag leder möten och kommittéer och jag representerar EFS utåt. Jag ska just delta i lanserandet av nya förhandlingar om handelsavtal mellan USA och EU.

Hur går det för EFS med frågan om lagstadgad minimilön?

– Jag företräder en organisation som tycker att lagstadgad minimilön är en bra idé. Min förhoppning är att det ska gå att hamra fram en kompromiss som inte skadar den svenska modellen. Och jag är ganska optimistisk om att vi ska kunna finna en sådan lösning.

Hur arbetar EFS gentemot EU och arbetsgivarna på Europanivå?

– EFS är både en förhandlingspart och en påverkansorganisation i EU. Kommissionen är skyldig att konsultera parterna innan man inleder en lagstiftningsprocess på det sociala området. Den sociala dialogen i EU-fördraget slår fast att parterna kan sluta avtal på EU-nivå.

Hur har EFS påverkat EU?

– Framför allt genom att se till EU även prioriterar arbetsmarknadsfrågor och inte bara ekonomiska spörsmål.

Vad har EFS åstadkommit tillsammans med arbetsgivarna på Europanivå?

– Just nu handlar diskussionerna om stress och trakasserier i arbetslivet. I slutet av 90-talet ledde en rad initiativ från fack och arbetsgivare till ändringar av EUs regler. Det handlade bland annat om visstid och föräldraledighet. Direktivet om deltidsanställning ledde i Sverige till att deltidsanställda får pension.

Vilken fråga lägger du mest kraft på nu?

– Det är en ny arbetsmiljölagstiftning för EU som kommer flytta fram positionerna i många EU-länder. Det handlar bland annat om skärpt reglering av asbest och även om kemikalier som bly och cancerframkallande ämnen. Här kan EU göra stor skillnad.

Vilka tre frågor tycker du är viktigast för facken i Europa?

– Det är att värna grundläggande fackliga fri- och rättigheterna och att skapa förutsättningar för fackligt arbete i alla EUs medlemsländer. Och att balansera om relationen mellan ekonomiska intressen och sociala fri- och rättigheter. Demokrati och fackliga rättigheter måste gå före ekonomiska intressen. Trots motgångar tycker jag att mycket av utvecklingen inom EU går åt rätt håll.

.

Karriär

 

1991

Första jobbet, städare på Ericson i Kumla

2003

Praktik och anställning på fackens Brysselkontor efter juristexamen

2004

Doktorand på Arbetslivsinstitutet. Forskade om konflikter kring EU:s ekonomiska friheter och fackliga rättigheter. Forskarkarriären tog slut när den borgerliga regeringen lade ner Arbetslivsinstitutet.

2007

LO:s Erland Olauson ringde och frågade med glimten i ögat om han ville ha ett ”riktigt jobb”. Jobbat sedan dess med EU-frågor och avtalsfrågor på LO. Claes-Mikael Ståhl är nu tjänstledig från LO.

2019

Gav ut boken Samhällsuppdraget, som handlar om facklig makt och samverkan. Året innan var Claes-Mikael Ståhl medförfattare till en bok om försvaret av demokratin. En tes i boken är att bäst skyddet mot högerpopulism är starka fackliga organisationer.

 

 

EFS - Europeiska fackliga samorganisationen

  • Har sitt kontor i Bryssel.
  • I organisationen ingår 90 medlemsfack i 38 länder med sammanlagt 45 miljoner medlemmar.
  • Det finns fack i Turkiet och Moldavien som är med i EFS.
  • De svenska medlemsorganisationerna är LO, TCO och Saco.

 

Göran Jacobsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen