Stämmer Måleriföretagen för olovlig stridsåtgärd

2021-06-02 16:47 Mattias Croneborg  
Peter Sjöstrand anser att Måleriföretagen med sin anmälan till Konkurrensverket är ute på väldigt tunn is. Foto: Jörgen Appelgren

Målareförbundet stämmer Måleriföretagen på en miljon kronor för olovlig stridsåtgärd. Måleriföretagen har lämnat in en anmälan till Konkurrensverket. Det är en anmälan gjord mot bättre vetande och i ond tro, menar förbundet.

Förbundets vice ordförande Peter Sjöstrand anser att Måleriföretagen med sin anmälan är ute på väldigt tunn is.

- Det andas desperation att angripa måleriavtalet på det här sättet, kommenterar förbundet i ett pressmeddelande.

Förbundet anser att det är en olovlig stridsåtgärd och stämmer arbetsgivarföreningen på en miljon kronor.

Enligt förbundet gäller anmälan en bestämmelse som reglerar löner för utlärda målare och vilka kriterier som gäller för att betraktas som målare. Förbundet anser att detta är inom det fackliga området och att det inte berörs av den konkurrensrättsliga lagstiftningen.

Reglering om yrkeskompetens har funnits i Måleriavtalet sedan avtalets tillkomst på 1950-talet.

Till saken hör att förbundet och Måleriföretagen 1986 tecknade Servicearbetaravtalet. Det är ett avtal som enligt förbundet avsåg enklare måleriarbeten som kunde utföras av arbetstagare som inte hade yrkeskompetens som målare. I utbyte fick förbundet upprättandet av en branschfond för utveckling av måleriyrket, men den överenskommelsen sades år 2011 upp av Måleriföretagen.

Lönerna på Servicearbetaravtalets område var lägre än på Måleriavtalets område. Detta ledde så småningom, enligt förbundet, till att arbetsgivare började använda servicearbetare även för andra måleriarbeten än enklare sådana. Därmed kom Servicearbetaravtalet att användas för att lönedumpa Måleriavtalet. Förbundet sade därför upp Servicearbetaravtalet förra året.

Nästa steg i konflikten blev att Måleriföretagen den 5 maj 2021 gjorde en anmälan till Konkurrensverket.  Måleriföretagen vill att Konkurrensverket ska fatta beslut om ett åläggande för Måleriföretagens medlemsföretag att inte tillämpa den aktuella bestämmelsen om yrkeskunnande i Måleriavtalet. Enligt förbundet är anmälan gjord mot bättre vetande och i ond tro. Förbundet anser dessutom att den är gjord för att utöva påtryckning på förbundet för att ta bort kravet på yrkeskompetens i Måleriavtalet.

Det är på detta sätt som förbundet ser anmälan till Konkurrensverket som en stridsåtgärd. Den av förbundet kallade stridsåtgärden är då olovlig eftersom den inte är beslutad i behörig ordning. Vidare anser förbundet att den också är olovlig eftersom den har till ändamål att åstadkomma ändring i Måleriavtalet.

Förbundet resonerar vidare att konkurrenslagen inte går att tillämpa på detta sätt. Detta då ett förbud enligt konkurrenslagen endast kan riktas mot företag. Förbundet menar att en arbetstagarorganisation inte är ett företag, eller en sammanslutning av företag, när organisationen för sina medlemmars räkning agerar inom det fackliga kärnområdet.

Förbundet hänvisar också till konkurrenslagen där det ska framgå att lagen inte är tillämplig på överenskommelser mellan arbetsgivare och arbetstagare om lön eller andra anställningsvillkor.

- Det är därför vi anser att de vidtagit en olovlig stridsåtgärd och därigenom passerat en röd linje som finns dragen i sanden, kommenterar Peter Sjöstrand.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer