Stämningsansökningar

2020-03-26 00:00  

Ilska mot kund – skäl för uppsägning?

Seko stämmer Telenor Sverige AB, samt IT & Telekomföretagen, för att ha sagt upp en butikssäljare i Löddeköpinge. Förbundet yrkar på skadestånd för utebliven lön och ersättningar samt allmänt skadestånd på 180 000 kronor till butikssäljaren. Butikssäljaren har varit fast anställd sedan 2015. Våren 2019 led han av sömnstörningar och panikångest till följd av privata problem och mötte då en kund i butiken, som hävdade att hon har fått fel vara. Kommunikationen urartade och kunden filmade butikssäljaren, som i ilska kallade kunden ”Fucking jävla häxa”.

Kunden anmälde händelsen till bolaget som då sa upp butiks­säljaren utan omplaceringsutredning och utan att varsla förbundet om uppsägning. Fackförbundet hävdar att uttalandet inte är grund för uppsägning. Ombud är förbundsjurist Ullika Dalén, LO-TCO Rättsskydd.

19 februari, mål A 15/20

Byggnads stämmer betongföretag på över 25 miljoner

Byggnads och Byggnads region i Örebro-Värmland stämmer före­taget Formbetong Anläggning i Katrineholm AB för kollektivavtalsbrott, på grund av för låga löner och ersättningar till utländska arbetare. Byggnads yrkar på 1 800 000 i allmänt skadestånd till förbundet för brott mot Byggavtalet. Vidare yrkar Byggnads på dels 200 000 i allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet till regionen dels 25 000 000 i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrott baserat på den förtjänst som bolaget gjort genom lägre löner.

Byggnads yrkar även på att företaget betalar ut resterande lön och ersättningar samt 100 000 i allmänt skadestånd till var och en av de sex berörda medlemmarna. Ombud är Marie Nordström, LO-TCO Rättsskydd.

21 februari, mål A 17/20

Avskedande – Frösunda omsorg AB

Oberoende Fackföreningens Centralorganisation och Sveriges Fackliga Samorganisationer med ombudet Shahrokh Razavi stämmer Frösunda omsorg AB och Almega. Det gäller en tillsvidareanställd verksamhetschef som avskedades utan angiven orsak. Fackföreningen kräver att avskedandet/uppsägningen ska ogiltigförklaras och att hon ska få ekonomiskt skadestånd och 230 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot Las. Eftersom kvinnan erbjöds uppsägningslön om hon inte blandade in facket – i annat fall skulle hon avskedas – så har bolaget brutit mot föreningsrätten, enligt ombudet, och kvinnan ska därför få 200 000 kronor i allmänt skadestånd.

25 februari, mål A 19/20

Ogiltigförklaring av uppsägning – Göteborgs stad

Vision stämmer Göteborgs stad och kräver att uppsägningen av en enhetschef ska ogiltigförklaras och att hon ska få 150 000 kronor i allmänt skadestånd. Hon har varit tillsvidareanställd som enhetschef inom Angereds stadsdelsförvaltning, Göteborgs stad, sedan 2015. Hon har haft ansvar för olika boenden. Göteborgs stad påstår att hon brustit i styrning och ledning och har därför sagt upp henne på grund av personliga skäl. Göteborgs stad har inte gett enhetschefen någon anledning att tro att hennes anställning var i fara eller gett henne möjlighet att komma tillrätta med de påstådda bristerna, som förbundet i sig bestrider. Göteborgs stad har inte heller omplacerat enhetschefen till annat arbete. Uppsägningen är inte sakligt grundad, skriver Visions ombud förbundsjuristen Maria Fridolin, LO-TCO Rättsskydd.

18 februari, mål A 13/20

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna