Sulf: Fel av Göteborgs universitet att säga upp it-samordnare

2021-05-05 16:14 Mattias Croneborg  
Sulf stämmer Göteborgs universitet i Arbetsdomstolen. Foto: Dimitri Neyt/Wikimedia

STÄMNING. Sulf anser att Göteborgs universitet på felaktiga grunder har sagt upp en medlem som varit anställd på universitetet sedan 2002. Förbundet stämmer nu universitet i Arbetsdomstolen, AD.

Formellt är det Saco-som står för stämningsansökan men det sker genom förbundet Sveriges universitetslärare och forskare, Sulf.

Medlemmen har varit anställd vid universitetet sedan 2002. Personen har under perioden haft flera anställningar, bland annat som forskare och nu senast som IT-samordnare.

Bakgrunden är att medlemmen blev uppsagd av personliga skäl i februari i år.

Förbundet anser att universitet gjort flera fel. Till att börja med menar förbundet att det som universitetet lägger medlemmen till last inte utgör saklig grund för uppsägning.

Men kritiken stannar inte där. Sulf hävdar dessutom att universitetet inte har fullgjort sin omplaceringsskyldighet. Därtill har universitetet, enligt förbundet, brustit i sitt arbetsgivaransvar genom att man inte försökt komma till rätta med problemen.

Inte heller ska universitetet, på det sätt som krävs enligt anställningsskyddslagen, ha medvetandegjort medlemmen om att dennas anställning var i fara.

Förbundet påtalar i stämningen att arbetsgivaren har bevisbördan. Förbundet vill därför att universitet ska komma in med svaromål till Arbetsdomstolen. Därefter ska förbundet inkomma med motbevisning.

Förutom kravet att uppsägningen ska ogiltigförklaras yrkar förbundet på ett allmänt skadestånd till medlemmen på 120 000 kronor.

 

Lag & Avtal skriver om alla stämningsansökningar och domar i Arbetsdomstolen varje vecka. I din digitala prenumeration ingår denna bevakning. Förutom stämningen ovan har följande hänt i Arbetsdomstolen denna vecka:

 Domar:

  • Stadfäst förlikning: Saneringsföretag betalar en tredjedel av yrkade belopp
  • Tredskodom: Vårsta Måleri tvingas betala utebliven lön

Stämningsansökningar:

  • Var resorna en femtioårspresent?
  • Riv & Saneringsgruppen i Sthlm stäms för att inte ha betalat semesterersättning
  • Komplett Bygg i Älta AB stäms för att inte betalat lön

Har du en digital prenumeration och önskar nyhetsbrevet "Senaste nytt om arbetsrätt" kan du mejla kundtjanst@flowyinfo.se och uppge ditt prenumerationsnummer.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen